30 anys de televisió local a Nou Barris

Les primeres emissions van ser les festes majors de la Torre Llobeta de 1985

L’any 1985 un grup de joves apassionats pel món audiovisual va iniciar les emissions de Tele Llobeta, que durant uns dies va emetre il•legalment reportatges sobre les festes majors del barri. ‘Vam decidir que faríem una prova d’intentar retransmetre la festa major del barri de l’associació de veïns on estàvem, la Torre Llobeta a través de la tele- recorda en Miquel García (a la imatge), un dels joves impulsors de Tele Llobeta- I ho vam fer de manera artesana amb unes càmeres gairebé casolanes, amb un emissor col•locat a casa d’un veí.’ Aquest emissor interceptava la senyal de TV2 que arribava des del Tibidabo, com explica Daniel Fonfria, un altre d’aquells joves pioners: ‘Vam aprofitar que la segona cadena acabava les emissions a mitjanit i podíem aprofitar emetre pel mateix senyal sense necessitat de sintonitzar ni fer un gran desplegament tècnic.’ La il·lusió i les ganes de fer televisió van fer superar la manca de recursos. ‘No teníem diners- afirma un altre protagonista, en Mario Santamaria- per tant, feiem amb allò que podíem aconseguir: una càmera molt senzilleta,  uns vídeos gairebé domèstics, i amb tota la part d’emissió de coses autofabricades, algun repetidor que es va comprar, però tot, tot, tot, era molt senzill.’

En una segona etapa, al casal de Joves de Prosperitat, el projecte de televisió local va donar cobertura a la festa major de la Prosperitat. Amb el temps aquestes experiències van donar lloc a la creació de Nou Barris Televisió. L’any 1987 es va crear l’Associació Juvenil Projectart qui es va encarregar de la gestió de Nou Barris Televisió. I dos anys més tard, s’inicien les emissions conjuntes amb la resta de televisions de districte, a través del canal 39 de l’UHF.

Els joves es van prendre tan seriosament el projecte que fins i tot van elaborar un dels primers llibres d’estil de l’època. També van logotipar les motxilles i tot el material audiovisual de la televisió local, amb la intenció de crear-ne una imatge i dignificar una feina –la de la periodisme local- que, per a molts, era d’aficionats. Avui dia molts d’aquells joves es dediquen professionalment al periodisme en diversos mitjans de comunicació.

L’any 1993 la Coordinadora de les televisions locals de Barcelona i l’Ajuntament signen el primer conveni de col•laboració pel desenvolupament de Barcelona TV. Comencen 4 anys d’esforços i il•lusió per mostrar a la resta de barcelonins com era Nou Barris, a través d’una gran varietat de programes. A més de l’informatiu local, els afeccionats podien seguir l’esport de barri cada diumenge, i conèixer l’agenda del barri de cada setmana. També hi havia cabuda per a experiments més alternatius com el ‘Machetazos’, un programa dedicat al cinema gore i de terror. Programes com ‘Butaca 9’, dedicat al cinema i les seves estrenes, ‘Temptacions’, a la vida cultural o ‘Imatges de barri’, de caràcter més social, van ser alguns dels espais que van fer història a Nou Barris TV. La seva emissió es feia a través del canal 39 de l’UHF.

Al setembre de 1997, les televisions locals viuen un canvi decisiu amb la desaparició dels seus programes i l’adaptació a la nova programació de BTV. A partir d’aquest moment l’Ajuntament va assumir la gestió del servei públic de televisió local de Barcelona a través de l’empresa municipal Informació i Comunicació de Barcelona (ICB SA SPM), mantenint la col•laboració amb la Coordinadora.  Des d’aleshores les 10 televisions de districte han realitzat diversos programes com ara l’Informatiu Setmanal, Viu el Barri, Hola Barcelona, l’Infobarris i actualment el BTV Notícies 73, entre d’altres.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies