Un any d’equipament de la Torre del Baró

El Castell rep més d’11.000 visites en el seu primer any de portes obertes

L’11 de novembre de 2014 el Castell de Torre Baró va estrenar rehabilitació i ús com a equipament, concretament com a mirador i punt d’informació de Collserola. Aquest diumenge, 15 de novembre,  s’ha organitzat una festa per commemorar el primer any ple de vida de la torre, amb tallers familiars i educatius, itineraris i diversos actes festius. D’aquesta manera s’enceta una nova etapa amb més activitats programades per a adults i per a escoles, amb un horari ampliat i la senyalització de dues rutes al voltant de la torre.

La Torre del Baró, de 1905, és un dels gran símbols de Nou Barris i, tot i això, ha passat bona part de la seva història buida i en procés de degradació. Això va ser així fins que fa un any va estrenar una remodelació que el va convertir en un centre d’interpretació històrica i ambiental. Durant els primers mesos va funcionar bàsicament com a mirador i punt d’informació de Collserola, a banda de les visites guiades pel castell i la seva història. Ara, en una segona etapa, afegeix activitats programades per a les escoles i per als excursionistes. S’acaba de presentar un mapa amb la senyalització de dues rutes circulars pels voltants del Castell. També amplien els horaris i passen de quatre dies a la setmana a obrir tots els matins de dilluns a diumenge, a més de la tarda dels dissabtes. Tot plegat per acollir més visites i excursionistes. Fins ara en aquest primer any 11.612 persones n’han pujat mirador, i 2.623 s’han apropat al punt d’informació.  Unes xifres i un aniversari que se celebraran aquest diumenge amb una festa en què participaran veïns i entitats de Nou Barris, com els gegant, el Grup de Foc o l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Hi ha programats tallers familiars i educatius i itineraris de descoberta. A partir de les 10h del matí, una cercavila pujarà des de la plaça de Les Roquetes fins al castell. I a partir de les 10.30h, començarà una caminada popular per l’entorn del castell de la mà d’un itinerari fàcil i assequible. Paral·lelament i fins a les 14h, els assistents gaudiran de ball de gegants, xocolatada popular, sorteig de regals entre els participants de la caminada i activitats per a tots els públics.

El Castell de Torre Baró havia de ser el primer dels edificis projectats a principis del segle XX dins una urbanització impulsada pel marquès de Sivatte i l’alcalde Fabra i Puig, entre d’altres. La iniciativa, però, va fracassar, i de fet, ni tan sols es va acabar de construir la torre. Va ser ocupada durant la guerra civil com a bateria antiaèria i pressó, i després va ser escenari de berenars, festes i trobades populars de la gent de les Roquetes i Torre Baró. Als anys 80 van començar les reivindicacions veïnals per recuperar el que ja era un símbol i paisatge de la zona. Aquesta campanya va aconseguir una primera rehabilitació que va quedar insuficient en deixar la torre en desús. Fa dos anys es va dur a terme la remodelació actual, que vol ser definitiva, i que ha obert la torre als barris i als excursionistes de la serra.

A continuació us detallem el programa per avui diumenge:

-De 10 a 10.30h

Pujada al castell amb ‘La perku’ des de la plaça de Les Roquetes.

-De 10.30 a 12h

I Caminada popular per l’entorn del castell. Itinerari fàcil i assequible, porta calçat còmode, aigua i càmera fotogràfica

-De 12 a 12.30h

Ball amb la Colla Gegantera de Nou Barris, xocolatada popular i sorteig de regals entre els participants de la caminada.

-De 12.30 a 14h

Activitats per a tots els públics: visites al castell, narració de contes, construcció d’un puzle gegant, documental de la llegenda del castell de Torre Baró i molt més.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies