El capellà que va ajudar els veïns de les Roquetes a construir-hi el clavegueram

Mossèn Santi Thió va impulsar la iniciativa d’urbanitzar el barri els diumenges i festius

L’any 1964, el capellà jesuïta Santiago Thió (a la imatge) va ser un dels protagonistes d’una inciativa que va millorar la qualitat de les Roquetes, la construcció del clavegueram. Aquesta tasca la van dur a terme els mateixos veïns.  A la dècada dels 60, les condicions del barri estaven sota mínims. Els habitatges es van autoconstruir en una zona a la qual no arribava l’aigua ni la llum. Les aigües fecals corrien lliurement enmig dels carrers sense asfaltar. Mossèn Thió i els líders veïnals dels diferents carrers van acordar que arribarien on  les administracions no ho feien. ‘A les fonts hi havia sempre molta cua, molta gent fent cua durant hores – recorda mossèn Thió-  Aquella aigua que es podia recollir es filtrava pels baixos de les cases, pels soterranis, o sigui, que tot feia una pudor tremenda. Veient-ho, vaig dir: aquí s’han de fer les clavegueres.”  Amb l’ajut d’un grup d’estudiants i un enginyer van dissenyar els plànols per instal·lar el clavegueram als carrers. Van recaptar els diners necessaris casa per casa per adquirir el material i van iniciar els treballs als carrers alts de les Roquetes.  ‘Entre setmana els voluntaris anàvem a comprar el ciment, els tubs, els totxos, tot el que feia falta, i ho repartíem al llarg dels carrers – explica Thió- De manera que el diumenge, el dia que hi havia festa, tothom pogués ficar-se directament a treballar’. En aquella època la jornada laboral era de dilluns a dissabte, per tant, tocava urbanitzar el barri en diumenges i festius. Durant els mesos de juliol i agost de l’any 1964, els veïns de les Roquetes van fer jornades heroiques sense descans, des de les 6 del matí fins a la una del migdia.  En acabar les jornades, els veïns es reunien amb un toc festiu. ‘En acabar ens reuníem per carrers i ‘cante jondo’ el que vulguis, sevillanes, etc. Corria una mica els ‘chatillos’ que deien aleshores’, assegura mossèn Thió. Tot el barri es va implicar en la construcció, fins i tot els més petits. L’antic clavegueram construït als anys 60 ha estat substituït, però el record d’aquell estiu perviu encara en la memòria de molts veïns. L’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris conserva part del material que forma part d’aquest capítol del barri, com ara alguns plànols, rebuts, i fins i tot un rellotge d’or, valorat en 7.000 pessetes de l’època, que un cop van acabar les obres els veïns van regalar a mossèn Thió en agraïment. Aquests i altres objectes han estat cedits a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris pel mateix Thió.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies