Primer èxit veïnal de la Prosperitat en el procés contra Telefónica

La fiscalia demana dos anys de presó per les molèsties de la central de Boada

Després de vuit anys de lluita, els veïns de la Prosperitat han acollit amb satisfacció la decisió de la Fiscalia de Medi Ambient de demanar dos anys i dos mesos de presó per a un directiu de Telefónica per les molèsties originades per la central del carrer de Boada. La reconversió de l’edifici en centre de dades va suposar la generació de vibracions i sorolls constants als habitatges del costat.

L’any 2008 Telefónica va remodelar la central situada al carrer de Boada, a la Prosperitat, per convertir-la en un data center. Un canvi d’ús de les instal•lacions que va suposar un increment de les molèsties als veïns, que van veure com nit i dia havien de suportar vibracions i sorolls provocats pels equips electrògens i de refrigeració de l’edifici de Telefónica. L’associació de veïns de la Prosperitat es va oposar al projecte del centre de dades des d’un primer moment. De fet, van aconseguir aturar temporalment les obres juntament amb l’Ajuntament per irregularitats. Però finalment, i tot i l’actuació mitjancera de l’Ajuntament, Telefónica va continuar amb l’activitat i, per tant, amb les molèsties. Per aquesta raó, els veïns van decidir finalment denunciar per via penal a Telefónica fa quatre anys. Les vibracions i sorolls només es van minimitzar fa un any aproximadament quan, per ordre judicial, es va reduir l’activitat al centre. Ara els veïns han rebut amb satisfacció la notícia que la seva denúncia ha estat admesa a tràmit i que el fiscal demana dos anys i dos mesos de presó (i un període idèntic d’inhabilitació professional) per al cap Immobiliari de Telefónica a Catalunya. També es demana una multa de més de 100.000 euros a Telefónica. ‘Nosaltres mai pensàvem que arribaríem fins a aquest punt. – comenta Josep Ferrandiz de la vocalia de Medi Ambient de l’AV de la Prosperitat –  I per a nosaltres és ja un èxit, el fet que la fiscalia reconegui que efectivament hi ha uns danys a les persones, i els veïns, reconèixer que efectivament fan un delicte penal.’

A més, es deixa com a definitiva la compensació que l’empresa va fer a uns veïns afectats, als quals els hi va comprar el pis i els en va facilitar un altre perquè marxessin. L’entitat veïnal resta en espera ara de la data del judici.

Paral•lelament, l’AV de la Prosperitat continua reclamant l’edifici de Telefónica del carrer de Boada com a equipament per al barri. D’una banda, perquè existeix un conveni entre l’Ajuntament i Telefónica pel qual l’empresa es compromet a cedir la meitat del seu espai per a ús públic. D’altra banda, perquè els veïns defensen que un centre de dades com aquest no ha d’estar situat dins la ciutat, sinó en polígons industrials.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies