El Ple de Nou Barris aprova canviar la plaça de Llucmajor per plaça de la República

Els Jardins de la Segona República seran rebatejats com a Jardins de Llucmajor

El plenari de Nou Barris d’anit ha donat l’aprovació definitiva perquè la plaça de Llucmajor, es converteixi en la plaça de la República el proper 14 d’abril, data en la qual es compleixen 85 anys de II República espanyola. L’acord aprovat consta de dues parts. D’una banda, la referent al canvi pel nom de la plaça de la República. Aquesta opció va aplegar 12 vots a favor d’ERC, PSC i Barcelona en Comú, que van destacar la importància del nom per resaltar els valors de llibertat, igualtat i fraternitat que representa el concepte de república. S’hi van oposar els vots en contra de PP, Ciutadans i Convergència. Els convergents van argumentar que abans de canviar el nom volen una votació popular entre els veïns dels quatre barris que donen a la plaça. El Partit Popular va defensar que el nom de plaça de Llucmajor està estretament vinculat a la història del barri. I Ciutadans va afirmar que 700 signatures no són prou per canviar el nom de la plaça, però estan a favor que la plaça de la República es pugui ubicar en un altre punt de la ciutat.

L’altra apartat de l’acord fa referència als Jardins de la Segona República, que passen a dir-se Jardins de Llucmajor. Aquest punt es va aprovar amb 11 vots a favor del govern, d’ERC i del Partit Popular. PSC es va abstenir en considerar una gran pèrdua la menció a la II República, perquè va ser una “república d’esquerres, mentre que la idea de república pot ser d’esquerres o de dretes”. I CiU va votar en contra per la mateixa raó que van rebutjar el rebateig de la plaça, per reclamar un referendum veïnal.

Així doncs, se substituiran dues plaques de nomenclàtor, la senyalització viària que indica la plaça i la informació de les parades d’autobús. La Ponència de Nomenclàtor ja va aprovar el canvi de nom a mitjan febrer. Ara només queda pendent l’elaboració d’un expedient d’aprovació que signaran el president de la Ponència i l’alcaldessa, Ada Colau.

Els veïns assistents van rebre majoritàriament l’aprovació amb entusiasme, especialment els membres de la Taula de Nou Barris per la República, que reclamaven el canvi de nom des de fa gairebé deu anys. Ara el seu proper objectiu és que el canvi també es reflecteixi en el nom de la parada de metro Llucmajor.

El segon punt de la part decisòria, referent al “Pla Especial urbanístic per a l’ordenació territorial dels clubs i associacions de consumidors de Cànnabis a la ciutat de Barcelona” es va desestimar. Els partits van considerar que calia treballar més el contingut i arribar a un consens.

Entre les propostes i precs acceptats destaquen la de recuperar i posar en valor la figura de Salvador Alloza. Alloza va ser el carter de la zona de Porta als anys trenta. Més enllà del seu ofici i la importància que va tenir per als veïns de l’època, va ser Secretari del Casal d’Esquerres a les Roquetes. Va formar part del Sindicat Autònom de Carters Urbans, sindicat que al setembre del 1938 va entrar en bloc a la CNT. I El 21 de juliol de 1938 en plena guerra civil fou nomenat Alcalde del barri de Roquetes a Barcelona. Després de fugir a França l’any 39 va ser internat al camp de concentració d’Argelers com tants i tants republicans. Acabada la guerra civil va ser expulsat del servei de Correus, després d’exercir com a carter durant 23 anys, acusat d’haver participat en la vaga del 1934 i de formar part de la CNT.

També es va aprovar, entre altres punts, remodelar i rehabilitar el parc de la Guineueta i reclamar que el Bicing s’estengui pels barris del districte. El govern es va comprometre a treballar perquè s’instal·lin nous punts a Nou Barris, tot i que caldrà esperar, ja que el Bicing no es revisarà fins a l’any vinent.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies