La parròquia de Sant Tarsici, un punt de trobada de veïns

Un temple ubicat en un barracó va esdevenir el centre social de la Trinitat Nova

L’any 1965, a causa del constant creixement de població al barri de la Trinitat Nova, sorgeix una nova parròquia al nord del territori. Aquest temple, bastit en un barracó, ben aviat va esdevenir un punt de trobada per a la vida social dels veïns.

Mossèn Jordi García-Clavel va ser el primer rector de la parròquia de Sant Tarsici. El mossèn va aconseguir un barracó que el col•legi d’arquitectes tenia a Torre Baró, on s’acabava de fer el mapa topogràfic dels carrers i barraques.  Ajudat pels mateixos veïns del barri van traslladar el barracó fins a la Trinitat Nova. El van emplaçar per sota del pont dels Tres Ulls i l’escola de Sant Josep Oriol, i el van ampliar una mica.

Quan el rector de la parròquia va demanar ser traslladat a Torre Baró, l’any 1966, l’arquebisbe de Barcelona va nomenar capellà de la parròquia a Abelard Sayrach. Tot i que provenia d’una família benestant, Sayrach formava part d’una generació de joves sacerdots obrers.  El seu primer pensament com a rector va ser embellir la capella: va fer l’altar, va gravar amb foc el frontal, i va fer posar el nom de la parròquia amb ferro forjat a la façana. “L’església de fet era molt minimalista – explica Josep Maria Babí, de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris –  era simplement uns bancs i unes cadires que després, en altres moments que no fossin els del culte, servia com a centre social per als veïns.” Simultàniament, Sayrach va organitzar una escolania molt oberta, perquè les misses fossin més participatives. El mossèn residia al mateix barri, en uns baixos d’un dels blocs del Patronat de l’Habitatge i es va posar a treballar, com un veí més del barri.

La parròquia de Sant Tarsici va esdevenir ben aviat un centre social per als veïns de la Trinitat Nova. L’església era un punt de trobada i de relació. A la parròquia es prioritzava la companyia de la gent i les necessitats socials abans que les brillantors del culte. El tarannà d’Abelard Sayrach i la seva implicació social al barri el van portar a participar en la fundació del Centro Social Trinidad, la Biblioteca Popular Juan Grabulosa i el butlletí veïnal ‘Tres Ojos’.

La parròquia de Sant Tarsici, però, va tenir una vida curta a causa de la prematura mort del mossèn, al maig de 1976. A finals de 1978, l’arquebisbe de Barcelona va decidir suprimir la parròquia i incorporar-la a la jurisdicció de Sant Josep Obrer.  Enguany s’acompleixen 40 anys de la mort d’Abelard Sayrach i és per això que molts veïns de la Trinitat Nova i l’Arxiu Històric de les Roquetes Nou Barris demanen que es faci una memòria històrica de la vida d’aquest capellà obrer que va ajudar a aconseguir millores en el barri.

Imatge cedida per l’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies