Dilluns, setembre 25, 2023
CulturaLa Guineueta

Un error va canviar el nom d’una masia

L’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris descobreix que la masia de la Guineueta es diu Ca N’Amell Gran  

Durant molts anys, veïns i Ajuntament van caure en l’error d’anomenar la masia de Ca N’Amell Gran com a Ca N’Ensenya, una masia situada uns metres més amunt i que havia estat enderrocada anys abans. Un error que es va veure agreujat amb la conversió del casalot en equipament, rebatejant-lo altre cop, com a masia de la Guineueta.

Segons Jordi Sánchez, membre de l’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris, el primer error de canvi de nom es remunta 60 anys enrera.  Sánchez va descobrir fa un any que a totes les escriptures de propietat de l’anomenada masia de Ca N’Ensenya sempre apareix com a nom principal Ca N’Amell Gran. També hi apareixen altres noms com ara Can Vilafranquesa, antics propietaris, o Can Gaig, la família dels masovers.  A mitjans del segle XIX  l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau compra tots els terrenys de la finca i, a partir d’aquell moment, la funció de Ca N’Amell Gran deixa de ser la de casa majestuosa de tota una propietat que arribava fins al cementiri de Sant Andreu.

A la dècada de 1950 els terrenys encara eren camps i es va fer un projecte per construir una barriada nova. A aquest projecte se l’anomena Projecte d’Urbanització de Can N’Ensenya. Uns metres més amunt de Ca N’Amell Gran hi havia una altra masia que es deia Ca N’Ensenya.  Algunes fotografies antigues encara permeten veure les restes de l’autèntica Ca N’Ensenya, ja desapareguda.

Les noves famílies que es van instal·lar a les construccions no tenien memòria històrica i, per confusió, van començar a anomenar a Ca N’Amell Gran com a Ca N’Ensenya. Fins i tot arriba un moment en el qual, per voluntat popular, la plaça situada al costat de masia és batejada per l’Ajuntament com a plaça de Ca N’Ensenya.

A la confusió s’hi ha afegit un tercer problema quan la masia es converteix en equipament municipal i es torna a rebatejar amb el nom de Masia de la Guineueta, el nom d’un antic casalot situat al barri de Canyelles que tampoc té res a veure amb Ca N’Amell Gran.

Des de fa un any, l’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris es dedica a fer difusió de l’autèntic nom de la masia. Un exemple n’és la instal·lació a la façana de l’edifici d’una placa de memòria històrica que explica l’error.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies