El darrer tram viu del rec Comtal

Vallbona conserva uns dos quilòmetres de sèquia al descobert

L’aigua flueix pel rec Comtal des de fa més de mil anys. Però dels 12 quilòmetres de sèquia construïts pel comte Mir, avui dia només es poden veure un parell al descobert a Vallbona. En aquest tram la sèquia encara abasteix d’aigua als horts de La Ponderosa i embelleix el paisatge del barri.

Vallbona presumeix de tenir l’únic tram del rec Comtal al descobert i en ús de Barcelona. Aquestes aigües van abastir Barcelona entre els segles X i XIX. El comte Mir va construir aquesta sèquia de 12 quilòmetres de longitut des de Montcada i Reixac fins al barri barceloní de Sant Pere. En el trajecte, abastia cases, una dotzena de molins fariners i  camps de conreu.“El rec Comtal té una importància patrimonial, – explica en Ricard Fernández de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris – en primer lloc perquè és el segon rec més antic d’Espanya (el primer és el d’Écija, de l’any 949) i, després, perquè és una infraestructura que explica la història de l’abastiment d’aigua a Barcelona.”

Des del segle XIV hi ha constància a la zona de Vallbona (antigament la Quadra de Vallbona) que hi havia un noble que es deia Guillem d’Argentona que aprofitava les aigües per fer funcionar el seu molí i també va fer un petit trasvassament de cara a regar les seves terres.

Les aigües del rec Comtal també van ser aprofitades per regar les terres de l’antiga Torre del Baró, per la primera Torre del Baró (de la baronia de Pinós, i que a l’any 1714 l’exèrcit borbònic com a reprimenda van enderrocar), després la segona Torre del Baró, erigida el 1797, que ja pertanyia a la família de Santa Maria de Barberà també van regar i beure del rec, fins que la construcció de la Meridiana va enderrocar la torre.  “Com a anècdota curiosa es diu que a la Guerra del Francès van anar unes tropes a saquejar l’antiga Torre del Baró i el que van fer va ser agafar totes les bótes de vi que hi havia al celler i van llençar tot el vi al rec Comtal.”, comenta Fernández.

Avui  encara els pagesos de La Ponderosa fan servir el cabal del rec Comtal i la caseta que regula la quantitat d’aigua que arriba als horts. La resta de veïns el gaudeixen i el defensen com a part del seu patrimoni històric. És per això que viuen amb satisfacció la remodelació que s’ha fet en el tram entre Montcada i Reixac i Barcelona.

 

 

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies