Ferros per treure el fang de les sabates

Algunes façanes de la via Favència encara conserven el sistema dels anys 60 per no entrar amb fang a casa

Algunes façanes de la via Favència encara conserven a la seva part baixa, tot just a tocar de les porteries, uns ferros en forma d’U. Aquesta mena de ferradura servien als anys 50 i 60 per netejar les sabates dels veïns i veïnes que diàriament havien de creuar un via Favència sense asfaltar.  En aquelles dècades, la via Favència estava plena de torrents.  “Quan arribaves, portaves les sabates plenes de fang- recorda La veïna María del Carmen Blanco- netejaves les sabates amb el ferro abans de pujar a casa.”“La gent havia de sortir forçosament -afegeix Josep Maria Babí, de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris- per anar a treballar, per baixar al mercat a comprar, per anar fins a la via Júlia, per baixar a la via Favència als cinemes i fins i tot per anar a Sant Andreu per agafar el metro. És lògic que en tornar a casa haguessin de passar pels torrents que estaven a l’aire lliure per trepitjar fang, i a més a més a les nits que no hi havia llum en molts trams…” En aquestes condicions era molt fàcil ficar el peu en un bassal d’aigua i fang. I la solució eren aquests ferros amb forma d’U que servien per netejar les sabates abans d’entrar a les cases.  Aquestes ferradures es trobaven també en altres barris del districte com ara les Roquetes o Verdum, que també tenien els carrers sense asfaltar. Un cop pavimentats els carrers i construïda la Ronda de Dalt, els veïns ja no fan ús d’aquests ferros. Els més grans recorden perquè es feien servir però les noves generacions en desconeixen la seva utilitat.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies