Porta reclama Can Valent com a escola d’horticultura

La idea és recuperar patrimoni històric alhora que es genera ocupació

El barri de Porta torna a reclamar la rehabilitació de la masia de Can Valent. És una de les dues darreres masies que resten per recuperar a Nou Barris. L’AV Porta i l’Assemblea d’Aturats i Aturades del districte aposten per convertir-la en una escola d’horticultura. “Aquí a Nou Barris tenim un índex d’atur molt alt, fet que provoca que haguem de generar llocs de treball- explica Julio Borràs, president de l’AV Porta – Creiem que el tema de recuperar la tradició agrícola pot ser una sortida. I què millor que utilitzar la masia de Can Valent per recuperar aquest llegat d’història i aquesta ocupació.”

Fa anys que el barri de Porta reclama que es revitalitzi la masia per evitar el seu esfondrament, però mai s’ha materialitzat cap projecte. Ara l’Assemblea d’Aturats i Aturades de Nou Barris i l’AV Porta han représ la demanda després que una empresa privada hi volgués fer un tanatori. Encara no tenen definit quin tipus de gestió hi voldrien però es declaren oberts a tot tipus de participació i col•laboració. La idea de l’escola horticultura lliga també amb el projecte d’hort comunitari que s’engegarà en unes setmanes tot just a tocar de la masia, dins el Pla Buits. El grup d’aturats i aturades, juntament amb altres entitats i veïns, seran els encarregats de dinamitzar aquest espai i han vist en la masia una altra possibilitat de generar ocupació i ruralitzar el barri. De fet, sempre es van plantejar la revitalització del terreny del Pla Buits, un solar que actualment es fa servir com a aparcament lliure, com a pas previ per a la rehabilitació de la masia, i a crear un corredor verd pel carrer de Pintor Alsamora.

Can Valent és una masia dels segles XVI i XVII que va estar en actiu, dedicada al conreu de flors i plantes ornamentals, i horta fins al anys 70. Entre els anys 1970 i 1980 una constructora va utilitzar la masia com a magatzem, fins que l’Ajuntament la va expropiar l’any 1985. Des d’aleshores roman en estat d’abandó i ha sofert diversos atacs vandàlics. La pressió veïnal per recuperar la masia comença l’any 1992, però de moment cap projecte s’ha materialitzat. El fet de trobar-se a pocs metres del cementiri de Sant Andreu ha impedit sovint projectes de revitalització. Actualment es troba en un estat de degradació preocupant i els veïns no volen que caigui, ja que la consideren part important de la història rural de la zona. Per a ells, les masies del barri són l’equivalent al casc antic d’altres barris.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies