El circ social com a eina d’educació i integració

Un llibre recull el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris

L’Ateneu Popular 9Barris ha resumit en un llibre els seus 35 anys de treball en circ social com eina d’integració d’infants, joves, persones amb diversitat funcional i gent gran. Un llibre que pretén ser una guia per emprendre projectes similars.

Els formadors en circ social de l’Ateneu Popular de Nou Barris es van adonar que hi ha poca literatura sobre educació transformadora  i, concretament, sobre el circ com a eina pedagògica i transformadora. Després de 35 anys formants diverses promocions a l’escola infantil i juvenil de circ, i a tallers i casals, han realitzat una gran tasca de reflexió per posar sobre el paper la seva pedagogia, els seus valors i objectius, les seves estratègies i fins i tot les eines d’avaluació i millora que han fet servir amb millors resultats fins ara.

El llibre “Circ, educació i transformació social: el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris” és el fruit d’aquest treball comunitari, coordinat per Antonio Alcántara però en el qual han participat professionals del circ, formadors socials i familiars d’alumnes. “El Circ social té diferents definicions. – explica Antonio Alcántara, coordinador del llibre-  Una que ens planteja que és una eina d’inclusió social, i de dinamització comunitària, per tant, per poder treballar amb persones amb una situació de risc podríem dir. Poder enfrontar-nos a situacions de fracàs escolar o d’absentisme, o treballar temes de diversitat funcional. Alhora que permeti empoderar o que les pròpies comunitats es puguin empoderar a través del circ.”  El llibre sorgeix en un moment en què el projecte de circ social de l’ateneu es fa més gran, amb la implantació de cusos de formació per a formadors en circ social, i alhora que les relacions amb projectes similars a nivell internacional s’intensifiquen.

El llibre està coeditat per Bidó de Nou Barris i Neret edicions, l’editorial del projecte Art Social, i es el primer volum de la col•lecció Art Social.  “Es tracta d’anar explicant diferents projectes d’art social, perquè hi ha molts. – comenta Lola Renau, editora del llibre – Es poden explicar diferents disciplines artístiques, també des de l’experiència, també amb un contingut teòric que l’avala. I el que també ens agrada molt és que tot això ens ho expliquin persones que han estat molt en contacte amb aquest projectes.”

El llibre “Circ, educació i transformació social: el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris” es pot trobar online i físic a la llibreria Espai Contrabandos (carrer de la Junta de Comerç, 20) i a Jojos Llibres (via Júlia 48-54).

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies