Josep Martín Moreno, un soldador amb vocació d’escultor

Un llibre fet per Ricard Fernández repasa la biografia d’un artista que va convertir el seu ofici en art

“José Martín Moreno. El oficio reintegrado al arte” és el títol de la biografia d’un personatge singular de Nou Barris que sempre ha tingut com a gran vocació artística l’escultura. El llibre, escrit per Ricard Fernández (Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris) recull les vivències personals i professionals d’aquest artista.

Josep Martín Moreno, va néixer el 1934 a les Roquetes. La seva vocació artística es va despertar quan de nen va descobrir al barri el taller d’un escultor. Aquí va començar a modelar i pintar figuretes del pessebre que després venia a la fira de Santa Llúcia. Josep Martín va voler estudiar en una escola d’art però no va poder a causa de l’extrema pobresa familiar. I amb 14 anys va començar a treballar com a soldador en una fàbrica de Sant Andreu. Aleshores va descobrir que la soldadura també es podia aplicar a l’art. La seva tècnica consistia a treballar directament sobre el metall. Sobre un tros de ferro o d’acer inicial anava dipositant petites porcions de material fos com si soldés, però el que en realitat feia era modelar fins que la figura adquiria l’aspecte desitjat. La major dificultat residia a treballar equipat amb una careta protectora, amb un filtre de vidre negre que impedia veure tot allò que no fos incandescent. “Començo a soldar, i tal i com es va fonent la vareta de la soldadura vaig buscant i donant forma. – explica l’escultor Josep Martín Moreno – Per això en Dalí em va dir que el que feia era impossible, que no hi havia ningú en el món que ho fes. I ho faig pràcticament a cegues, perquè porto una careta, amb un vidre fosc, i només veig el punt de llum, i amb aquest punt de llum he d’anar dibuixant i marcant.”

La qualitat i originalitat del seu treball el va catapultar a conèixer a personatges famosos i influents de la seva època com Palomo Linares, Salvador Dalí, Josep Maria Bayona , Julio Trenas, Anthony Quinn, José Manuel Lara, Jordi Pujol o els reis Joan Carles i Sofia. Precisament, el títol del llibre, “José Martín Moreno. El oficio reintegrado al arte”, fa referència a una cita que el mestre de periodistes i crític d’art Àngel Marsà va fer en relació a l’obra de Josep Martín Moreno. Tot i això, per a ell l’escultura mai ha estat el sou principal sinó uns ingressos extres.

El llibre està estructurat en quatre parts. La primera explica els seus orígens i vivències als barris de les Roquetes i Verdum. La segona part explica el naixement de la seva vocació com a escultor i la seva maduresa personal. La tercera part, la més extensa, relata la trajectòria professional com a escultor i el contacte amb personatges famosos i influents d’aquella època, tant periodistes com a artistes als quals bé els va fer un bust o una escultura, o bé el van ajudar a projectar-se. La quarta i última part explica la seva jubilació forçosa, el seu retorn a Nou Barris i el seu llegat actual.  “Molta gent de certa edat que llegeixi aquest llibre, se sentirà identificada amb certs personatges i certes anèdoctes, i amb certs espais que ja han desaparegut.  – comenta en Ricard Fernández, autor de la biografia i membre de l’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris – I la segona part també pel que fa a la seva tècnica escultòrica i el seu contacte amb tants personatges famosos.”

De cara al futur, Josep Martín té dos objectius: un és instal·lar una escultura dedicada a la figura de la dona a Nou Barris, i l’altre, trobar un aprenent que vulgui continuar amb la seva tècnica.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies