Ignasi Catalan, el veí que va donar nom a Nou Barris

Aquest líder veïnal va batejar el butlletí informatiu de los ‘9Barrios’

Ignasi Catalan, tot un líder de múltiples lluites veïnals per la millora dels barris situats al nord de Sant Andreu, va ser el creador del nom que anys més tard va batejar el districte de Nou Barris.  Catalan  havia participat molt activament en la creació de l’AV de Trinitat Vella. Als anys 60, va sumar-se també a les lluites dels barris recent nascuts al nord del districte de Sant Andreu.

Juntament amb altres líders veïnals com ara Manuel Vital i Cirilo Poblador, Ignasi Catalan va fundar l’anomenada ‘Asociación de Vecinos de Sección Vallbona – Torre Baró – Trinidad’. Una associació que lluitava per la millora dels barris situats al nord de Sant Andreu, afectats aleshores per un pla urbanístic de l’alcalde Josep Maria de Porcioles que pretenia reordenar els barris populars recent nascuts. Els veïns es van mobilitzar i el mateix Ignasi Catalan va fer sentir les seves protestes en el plenari en què es debatia el pla, que finalment no es aprovar.

Les mobilitzacions van anar acompanyades d’una publicació per difondre els avenços i les reivindicacions dels barris: era la ‘Hoja Informativa de la Associación de Vecinos del sector de Vallbona – Torre Baró – Trinidad, que comprende también los barrios de Verdun, Roquetas, Prosperidad, Canyelles y Ciudad Meridiana”. Un nom que Ignasi Catalan va considerar massa llarg i poc pràctic per a un butlletí de barri. Va ser aleshores quan va decidir comptar els barris afectats, i va arribar a la conclusió que el butlletí es diria dels ‘9 Barris’.   “Butlletí informatiu de l’Associació de Veïns del Sector de Vallbona – Torre Baró – Trinitat, no tenia ganxo i vaig pensar que no arribaria a la gent. – explica l’Ignasi Catalan –  Llavors  vaig comptar els barris que afectava aquesta zona, la Trinitat Nova, Torre Baró, Vallbona, Prosperitat, etc. I vaig comptar-ne nou. Llavors va ser quan vaig posar en el butlletí primer que van fer Nou Barris.”

El 1980, quan comença la tasca de configurar el mapa de barris de la ciutat es van fixar tres criteris: la geografia, la història i la voluntat dels habitants de la zona. En el cas de Nou Barris, només es va donar l’últim cas. I l’Ajuntament va adoptar el nom proposat per Ignasi Catalan quan va veure la necessitat de dotar de personalitat el que fins llavors es coneixia com els barris Nord, en al·lusió al fet que es trobaven al nord de Sant Andreu.  “L’Ajuntament va agafar lo més fàcil.- comenta l’Ignasi Catalan –  Aquí hi havia  una associació que es diu 9 Barris que abraçava  tota la zona d’aquí dalt.  Perquè hi van fer, no ho sé. El cas és que ha esdevingut Nou Barris.”  Amb la creació de nous nuclis d’habitatges, actualment el districte de Nou Barris ha acabat tenint 13 barris.

 

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies