Can Basté acull una exposició sobre la Catalana becada al Fòrum Fotogràfic

Sergi Alcázar va documentar durant 5 anys amb fotografies la desaparició d’un barri  

El jurat del 13è Fòrum Fotogràfic de Can Basté va becar fa dos anys el projecte ‘Vestigium’, de Sergi Alcázar. Un treball que recopil·la en imatges el que van ser els darrers cinc anys del barri de la Catalana. Un barri en què els enderrocs i la marxa dels veïns es van barrejar amb l’aparició de toxicòmans.  ‘ Van desallotjar les famílies que estaven vivint allà – explica Alcázar-  i en aquest moment de desallotjament quan el barri va quedar buit, va passar a intervenir un col·lectiu de politoxicòmans que va habitar el barri i que va donar vida a aquest barri fantasma que va acabar morint.’

El fotògraf va començar el projecte  amb 17 anys, amb l’objectiu de documentar un barri que desapareixia, alhora que millorava la seva tècnica fotogràfica. Hi va dedicar cinc anys de fotografies, i sobretot de xerrades amb els veïns de la zona. Va treballar una confiança que li va obrir les portes de cases i moments íntims de veïns i dels toxicòmans de la zona. ‘Ni una quarta part del temps que estàs allà estàs fent fotografies, la majoria de temps estàs parlant. – explica Alcázar – Crec que la confiança s’agafa parlant amb els veïns del barri.’

Moltes instantànies després, va decidir donar-li forma i presentar el projecte al 13è Fòrum Fotogràfic de Can Basté, un certamen que premia amb beques per exposar l’obra. D’aquesta manera que han arribat les fotografies de Sergi Alcázar a les parets de la Sala Cava. Presideix la sala una pared de totxanes mig enderrocades, envoltada de fotografies de la vida abans de l’inici dels enderrocs, durant els enderrocs i l’arribada dels toxicòmans, atrets per les cases buides ja desallotjades i la seva connexió directa amb la Mina.  Segons Alcázar la mostra  ‘és un intent per a que tot això perduri una mica en la història, perquè segurament d’aquí uns anys tot això seran instal·lacions esportives o hotels de cinc estrelles, i la gent que estigui habitant aquestes zones no sabrà que anys enrere això havia estat un barri.’

Tota aquesta feina de camp de Sergi Alcázar es va veure recompensada amb una beca del Fòrum Fotogràfic de Can Basté, que li ha permés mostrar les instantànies en gran format per primera vegada. Tot just ara que s’obre el termini de presentació de propostes per al certamen d’aquest any, que se celebrarà al novembre. A més, l’exposició forma part de la ruta Sagrera – Nou Barris de DOCfield>16, el festival de fotografia documental de Barcelona.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies