La zona verda que van guanyar els veïns de la Prosperitat

La plaça és tot un símbol de les lluites veïnals dels anys 70

L’actual plaça Verda de la Prosperitat és un símbol de la lluïtes veïnals dels anys 70 a la zona. Els veïns van fer seu aquest espai i el van protegir com a zona verda, enmig de la invasió d’edificacions per tot el barri.  El solar es va convertir en la seu de moltes de les protestes de la Prosperitat i també en un espai per celebrar diversos actes socials.

Aquesta plaça antigament era un camp de futbol anomenat el Bloc per la proximitat del terreny amb la Casa Bloc del passeig de Torres i Bages (Sant Andreu).  A la dècada dels seixanta cada diumenge se celebraven partits de futbol en aquest camp.  En aquest mateix terreny hi havia situada també una masia, la segona masia de Can Dragó. Aquesta masia, de fet, era una torre d’estiueig de la gent benestant de Sant Andreu. En els baixos d’aquesta torre hi havien instal•lats els vestidors del camp de futbol.

A finals dels anys 60, coindicint amb l’època de l’especulació urbanística a la zona,  el camp de futbol es va desmantellar i la segona masia de Can Dragó va ser enderrocada per obrir l’avinguda de Rio de Janeiro. El terreny estava declarat com a zona verda però el solar va ser envaït ràpidament per tot un seguit d’edificis que seguien la línia del carrer de Formentera.  Va ser llavors quan els veïns van fer seu el solar que encara restava sense edificar i van declarar que allò era la Zona Verda de la Prosperitat. Van plantar tres pins en el centre de la plaça i van fer servir l’espai per celebrar actes socials i reivindicatius al llarg de la dècada dels 70.  L’espai es va convertir en l’escenari de sonades reivindicacions de la Prosperitat com la lluita dels semàfors, unes protestes que reclamaven la instal•lació de semàfors al barri, i que van començar arrel dels accidents hi havia al carrer de Vinyar.

Les reclamacions veïnals van obligar l’Ajuntament a construir per fi una plaça en aquest solar. Tot i que la plaça va ser més dura que verda en aquell moment es van respectar els tres pins plantats al centre de la plaça. Als anys 90, però, amb les obres de l’aparcament soterrani es va haver d’aixecar la plaça i els pins van desaparèixer.  Com a record d’aquelles lluites trobem avui dia dos bars a la plaça que van ser batejats com a ‘Los Tres Pinos’ i ‘Zona Verde’.  L’única placa de nomenclàtor situada al solar l’identifica avui dia com a ‘plaça Verda de la Prosperitat’.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies