Ruta de les masies: Can Verdaguer

Descobriu la història i el patrimoni del districte amb el Relligant Nou Barris

Aquest estiu us convidem a entrar en el museu virtual de Relligant Nou Barris. Una xarxa que ens permet descobrir a la vegada el patrimoni material del districte i la seva història des del nostres mòbils o tablets. Gràcies a aquest projecte descobrireu imatges antigues del lloc on us trobeu i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats. Fins al setembre, us proposem descobrir cada dia algun d’aquests punts i us animem a seguir les rutes que trobareu a la pàgina del Relligant Nou Barris.  Seguim amb la ruta de les masies.

Can Verdaguer ha estat la darrera masia que ha funcionat com a tal a la ciutat de Barcelona i ha esdevingut un símbol del passat rural de Nou Barris. L’antic casalot data del segle XVI i està catalogat com a patrimoni històric de la ciutat.

L’edifici actual és el resultat de les múltiples reformes realitzades en un antic mas que es remuntava al segle XIV. La masia va pertànyer des de l’origen a la família de Berenguer Verdaguer i, segons sembla, va ser reconstruïda després de la Guerra de Successió, l’any 1714. Entre els anys 1858 i 1931 s’hi van realitzar les reformes que n’han configurat l’estructura actual. Els darrers cent anys l’ha habitada la família Samsó, que en van ser els últims masovers.

Els trets més característics de la masia són el rellotge de sol, el portal d’arc de mig punt adovellat i el jardí posterior, on es troba la palmera més alta de Barcelona. Fa 27 metres i data, aproximadament, del 1894.

La masia està ubicada en una zona rica en torrents d’aigua, cosa que va facilitar que hi hagués conreus més intensius de farratge per al bestiar i productes d’horta.

L’activitat agrícola s’hi va mantenir fins que es van urbanitzar els terrenys dels voltants, l’any 1987. Els masovers van viure a Can Verdaguer fins a l’any 2006. Aleshores, l’Ajuntament va adquirir la masia per rehabilitar-la com a equipament per al barri de Porta.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies