Ruta de les masies: Can Masdéu

Descobriu la història i el patrimoni del districte amb el Relligant Nou Barris

Aquest estiu us convidem a entrar en el museu virtual de Relligant Nou Barris. Una xarxa que ens permet descobrir a la vegada el patrimoni material del districte i la seva història des del nostres mòbils o tablets. Gràcies a aquest projecte descobrireu imatges antigues del lloc on us trobeu i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats. Fins al setembre, us proposem descobrir cada dia algun d’aquests punts i us animem a seguir les rutes que trobareu a la pàgina del Relligant Nou Barris.  I acabem amb la ruta de les masies.

Diversos autors situen l’origen de Can Masdéu en diferents èpoques. Si ens fixem en la font més antiga, es remunta al segle XI, però abans ja es parla de restes arqueològiques romanes. Originàriament la masia va rebre el nom de Can Romanet quan era propietat de Gerbert Prim. El nom de Can Masdéu ha arribat pels darrers propietaris: Enric Masdéu i Farrera i la seva filla Clara Masdéu i Pla.

Al llarg dels anys, es van anar afegint a la masia terrasses per als horts i es va adossar un cos lateral a l’edifici original, amb la possible funció inicial de cavallerissa. La façana de la masia va ser ornamentada amb esgrafiats al•legòrics religiosos i l’escut de l’Hospital de Sant Pau, el qual també apareix als moixons que delimiten els terrenys de la finca.

Quan a inicis del segle XX es va descentralitzar l’Hospital de Ciutat Vella seguint criteris higienistes del moment, es va traslladar a la masia la leproseria del carrer del Carme. És el que es coneix com l’Hospital de Sant Llàtzer. El 1955 es van construir just darrere de la masia les dependències de l’hospital nou, que mai no va entrar en funcionament. Als anys 60 la masia va servir per a acollir de nens orfes i amb el temps va quedar abandonada. A inicis del segle XXI Can Masdéu va ser ocupada i des de llavors funciona com a centre autogestionat.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies