Ruta de l’aigua: Rec Comtal

Descobriu la història i el patrimoni del districte amb el Relligant Nou Barris

Aquest estiu us convidem a entrar en el museu virtual de Relligant Nou Barris. Una xarxa que ens permet descobrir a la vegada el patrimoni material del districte i la seva història des del nostres mòbils o tablets. Gràcies a aquest projecte descobrireu imatges antigues del lloc on us trobeu i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats. Fins al setembre, us proposem descobrir cada dia algun d’aquests punts i us animem a seguir les rutes que trobareu a la pàgina del Relligant Nou Barris.  Comencem amb la ruta de l’aigua.

Durant més de 1.000 anys el rec Comtal ha estat la gran sèquia que ha abastit d’aigua la ciutat de Barcelona. L’origen el trobem a l’edat mitjana, probablement al segle X, quan el comte Mir va decidir millorar els aqüeductes romans que portaven aigua des de Collserola i des del Besòs.

Així va començar la construcció del rec, una gran infraestructura hidràulica que aprofitava l’antic aqüeducte romà de Montcada. El rec era un canal obert, fet amb pedra de Montjuïc, per on baixava una gran quantitat d’aigua que permetia regar els camps i millorar-ne així la productivitat.

La força amb què circulava aquesta aigua va permetre que al llarg del recorregut cap a Barcelona es construïssin vint-i-un molins i una farga, tots moguts amb l’energia hidràulica. Un d’aquests molins es trobava a la Quadra de Vallbona, un extens terreny que s’estenia per Torre Baró fins pràcticament la Trinitat i que era propietat del noble Guillem d’Argentona. El rec entrava al pla de Barcelona pel barri de Vallbona, l’únic lloc on se’n conserva un tram descobert. Encara avui es pot resseguir el traçat al costat de la via del ferrocarril i al peu del turó de la Bateria. A continuació, travessava els antics municipis de Sant Andreu i Sant Martí i arribava a la ciutat, on, al barri de Sant Pere, era aprofitat pels oficis del ram tèxtil.

Amb la urbanització de finals del segle XIX, la gran sèquia va anar perdent importància, però tot i això encara va seguir regant les terres fins ben entrat el segle XX. En l’actualitat, la gent dels últims horts de la Ponderosa són els únics que encara aprofiten l’aigua del rec abans que la sèquia desemboqui al Besòs. A banda d’això, el rec gairebé no s’utilitza com a sèquia, però aquest racó del barri de Vallbona s’ha recuperat i s’ha convertit en un espai enjardinat.

 

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies