Ruta d’escultures i monuments: Estàtua de la República

Descobriu la història i el patrimoni del districte amb el Relligant Nou Barris

Aquest estiu us convidem a entrar en el museu virtual de Relligant Nou Barris. Una xarxa que ens permet descobrir a la vegada el patrimoni material del districte i la seva història des del nostres mòbils o tablets. Gràcies a aquest projecte descobrireu imatges antigues del lloc on us trobeu i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats. Fins al setembre, us proposem descobrir cada dia algun d’aquests punts i us animem a seguir les rutes que trobareu a la pàgina del Relligant Nou Barris. Comencem amb la ruta d’escultures i monuments.

El monument a la República ha esdevingut un dels símbols de Nou Barris. Tot i això, l’emplaçament original era ben lluny del districte. L’Ajuntament el va encarregar l’any 1932 per retre homenatge al president de la Primera República, Francesc Pi i Margall.

La iniciativa es va plasmar en forma d’un monòlit coronat per una estàtua de bronze de 4,5 metres. Aquesta estàtua, obra de Josep Viladomat, es va anomenar Flama. Representa una dona jove, nua i altiva amb una gorra frígia al cap que sosté una branca de llorer amb la mà cap endavant, simbolitzant la llibertat i el futur. A la base, hi van instal•lar un medalló de marbre amb el rostre en relleu de Pi i Margall elaborat per l’escultor Joan Pié.

El monument es va instal•lar a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia el gener del 1935 i el president de la Generalitat Lluís Companys el va inaugurar oficialment el 12 d’abril de 1936. Després de la derrota republicana a la Guerra Civil, l’any 1939, el règim franquista va ordenar la retirada i la destrucció del medalló i l’estàtua. Però els arquitectes Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca van amagar-los en un magatzem municipal del carrer de Wellington. Allà van romandre fins a l’arribada de la democràcia. Aleshores, es va voler restituir el monument al lloc original, però el canvi de nom de la plaça de la Victòria pel de Joan Carles I ho va descartar.

El 1986 l’estàtua Flama va ser exposada primer a la plaça de Sóller i després davant la seu del districte de Nou Barris. Finalment, la reforma de la plaça de Llucmajor va oferir una ubicació definitiva a l’obra. El 14 de juliol de 1990 l’alcalde Pasqual Maragall va inaugurar el nou monument a la República, un conjunt amb una estructura de ferro colat de 27 metres d’alt, obra dels arquitectes Albert Vilaplana i Helio Piñón. A la part superior s’hi va col•locar l’estàtua Flama i, a la base, el medalló de Pi i Margall. Algunes associacions i el Memorial Democràtic han demanat que l’estàtua i el medalló tornin a l’emplaçament original, al passeig de Gràcia, però l’Ajuntament ha rebutjat la proposta. També s’hi ha mostrat en contra el veïnat de Nou Barris, que s’han fet seu el monument.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies