El fotògraf més internacional de Nou Barris exposa a la via Júlia

Les imatges d’un jove Kim Manresa són testimoni de la vida i les lluites veïnals dels barris als anys 70

Un jove Kim Manresa va començar a documentar amb la seva càmera com eren els barris de Nou Barris i com els veïns van lluitar per aconseguir transformar-los. 44 anys després, una mostra situada a la marquesina de la via Júlia ret homentatge al fotoperiodista, però sobretot amic i veí, i el seus primers treballs. Una exposició que recull la memoria històrica de les barriades, les seves lluites i la vida quotidiana de gairebé tots els barris del districte i la Trinitat Vella.

L’exposició Kim Manresa. Fotografies.  NouBarris 1970 – 1980 reivindica i dóna visibilitat a l’obra d’aquest fotoperiodista, fill de NouBarris, i a la seva relació amb el districte. Manresa va néixer l’any 1961 a Nou Barris i amb només 13 anys va començar a fotografiar els diferents barris del districte i les lluites veïnals.  Ho va fer sempre en primera línia. “Els meus pares em van regalar una càmera i vaig començar a fer fotografies aquí al barri – recorda Kim Manresa- Era una època plena de mobilitzacions i en la qual es demanava llibertats per a tot. Es reclamaven millores socials, hospitals, carrers pavimentats, guarderies… de tot. Llavors jo sortia de classe, del col·legi, i anava amb la càmera, perquè era una càmera petita i quan sortia sempre hi havia manifestacions.” El periodista i escriptor Josep Maria Huertas Claveria va començar, en aquella època, a comprar les fotos de Kim Manresa per il.lustrar alguns dels seus articles i llibres. Un fet que va motivar a Manresa a dedicar-se professionalment a la fotografia. Després de més de quaranta anys de professió, Kim Manresa està considerat com un dels grans fotògrafs europeus, exposant arreu del món i guardonat en diverses ocasions amb el premi Fotopress, entre d’altres reconeixements internacionals.

L’exposició que trobem durant tot el juliol i l’agost a la marquesina de la via Júlia repassa gràficament una dècada d’història de Nou Barris (entre 1970 i 1980) en unes 40 fotografies emmarcades als diferents barris. Aquestes imatges pertanyen a uns anys d’intens activisme veïnal i d’incomptables manifestacions per aconseguir millores socials. “Ens acompanyava a tot arreu – assegura Andrés Naya, de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de NouBarris- Ell sap bé què és pujar a un fanal de la plaça de Sant Jaume per fer una bona fotografia d’una concentració veïnal i que, sent jove i amb pocs diners, se li caigués la càmera i se li trenqués”. Els mateixos veïns van fer una col·lecta per comprar una càmera al jove fotògraf. Kim Manresa recorda sobretot la solidaritat i amistat entre els veïns, que sempre el van ajudar: “Un cop em vaig quedar parat en una manifestació mentre feia fotos i no em vaig adonar que la policia m’estava perseguint. Quan vaig veure la policia vaig fugir i llavors un veí em va obrir la porta de la porteria i vaig entrar-hi corrents. La policia va començar a donar cops per entrar, i jo vaig pujat corrent les escales… Qualsevol cosa que hi havia, tots els veïns sempre m’ajudaven en tot.”

Paral·lelament, hi ha altres fotografies que ens acosten a moltes escenes quotidianes, com per exemple la vida als safarejos de les ja desaparegudes Cases del Governador. També ensenyen les diferents obres que han anat modificant la morfologia del districte.

La selecció de les imatges de la mostra, triades entre un fons de més de 2.000 fotografies, ha anat a càrrec d’Andrés Naya, líder veïnal de Nou Barris, i el mateix Kim Manresa. L’exposició ha estat impulsada des de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de NouBarris, entitat que ha volgut reconéixer el treball d’aquest fotògraf però sobretot veí del districte.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies