Ruta d’escultures i monuments: La Flama

Descobriu la història i el patrimoni del districte amb el Relligant Nou Barris

Aquest estiu us convidem a entrar en el museu virtual de Relligant Nou Barris. Una xarxa que ens permet descobrir a la vegada el patrimoni material del districte i la seva història des del nostres mòbils o tablets. Gràcies a aquest projecte descobrireu imatges antigues del lloc on us trobeu i una explicació històrica farcida d’anècdotes i curiositats. Fins al setembre, us proposem descobrir cada dia algun d’aquests punts i us animem a seguir les rutes que trobareu a la pàgina del Relligant Nou Barris.  Seguim amb la ruta d’escultures i monuments.

L’any 1999 es va inaugurar la Flama al carrer de Cartellà, una escultura de Ricard Vaccaro. Va ser una intervenció que es va integrar perfectament als edificis de l’entorn i que va servir per ordenar aquest tram de l’antiga riera d’Horta.

L’obra, que representa una enorme llengua de foc, és un record a les fogueres dels homes primitius, l’espai al voltant del qual la gent es va començar a reunir, a parlar i a escoltar-se els uns als altres… L’origen de la cultura. Com a homenatge al diàleg i la cultura, l’autor va pensar aquesta flama de manera que canviés d’aspecte segons la perspectiva i la il·luminació.

El dia de que es va inaugurar, el 16 de maig de 1999, Vaccaro va amagar dins l’escultura un seguit d’objectes personals que pretenien dotar d’ànima aquesta enorme figura d’acer. Entre d’altres, hi ha un CD de Jordi Savall amb el cant de la Sibil·la, un llibre de poemes de l’escriptor Paul Auster, un llibre de John Berger i cartes d’altres amics de l’artista.
L’escultura, que es troba a la zona popularment coneguda com Els Quinze, pesa 15 tones i fa 15 metres, però aquest fet va ser fruit de la casualitat. El pas del temps i l’òxid han fet que la Flama hagi anat adoptant el color del foc.

El temps també ha convertit la Flama en un dels símbols de la Torre Llobeta, un barri ben viu que ha fet seu aquest foc cultural.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies