Barcelona commemora els 80 anys de la Guerra Civil

La Seu del Districte acull un acte solemne a les 19.30h amb música i poesia

Fa 80 anys de l’inici de la Guerra Civil (1936-39) i l’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Programes de Memòria, dedica el dia d’avui a recordar i homenatjar els homes i dones “que van defensar la Barcelona popular i igualitària, els drets socials i nacionals assolits i els valors universals de la pau, la democràcia i la llibertat”. Ho farà amb un homenatge obert a tothom, que tindrà lloc en els deus districtes de la ciutat de forma simultània. A les 19.30h s’iniciarà la lectura del poema Oda a Barcelona, escrit per Pere Quart (Joan Oliver) a finals del 1936, tota una exaltació de la Barcelona revolucionària, immersa en un conflicte bèl·lic. En el cas de Nou Barris, aquest acte se celebrarà a la Seu del Districte.  Tot seguit, s’interpretarà l’Oda a l’alegria, de Ludwig van Beethoven, que Pau Casals no va poder tocar per l’inici de la guerra. Amb aquesta peça també es ret homenatge al gran músic, que el 18 de juliol de 1936, davant la prohibició de tocar, va demanar interpretar aquesta peça per última vegada, i així expressar l’esperança de “tocar-la de nou quan hi hagués pau”. Mai més no la va tornar a interpretar al seu país.

Una altra de les accions previstes per l’Ajuntament en el marc dels 80 anys de la guerra i la revolució a Barcelona és la col·locació demà dimarts de catorze lones a diferents espais de la ciutat. En aquestes lones hi figurarà el text “Barcelona in memoriam 19.07.1936 – 19.07.2016”, i un breu poema de Màrius Torres, escrit l’any 1942: “Jo vull la pau però no vull l’oblit”. La protagonista del cartell (sobre aquestes línies) és la mirada victoriosa, però també tranquil·la i serena, de Marina Ginestà i Coloma, una jove miliciana, periodista i traductora que va ser fotografiada per Hans Gutmann (Juan Guzmán) el 21 de juliol de 1936, amb Barcelona de fons i que va esdevenir una icona del moment. Aquestes pancartes estaran penjades fins al 29 de juliol, en record d’uns fets que formen part de la identitat de la ciutat. A Nou Barris, la pancarta es penjarà d’un dels símbols més visibles del districte, el castell de Torre Baró.

El Govern de la Generalitat també se suma al record dels fets del 1936, amb la voluntat de tornar a proclamar Catalunya una terra de pau. El programa començarà el 18 de juliol, a les 19.30 hores, amb un gran acte institucional al Palau de la Música que representarà un gest massiu de memòria democràtica amb gran càrrega simbòlica.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies