Els veïns del passatge de Santa Eulàlia salvaran les cases

L’Ajuntament protegirà les casetes construïdes per la família de Ramon Casas

Des de l’any 1976 un pla urbanístic amenaça les 36 cases del passatge de Santa Eulàlia, construïdes per la família del pintor modernista Ramon Casas. La lluita dels veïns per salvar casa seva ha donat resultats finalment, i han aconseguit que l’Ajuntament inici el procés de desafectació de les cases i les conservi.

Durant els 40 anys d’afectació dels habitatges, els veïns han intentat diversos cops que se suspengués el PGM que els afectava i els volia substituir per dos blocs de pisos i  zona verda. Tot i que no hi constava cap data d’execució, els veïns afrontaven diàriament els problemes d’aquesta afectació: no podien obtenir hipoteques i era complicat aconseguir permisos d’obres. A aquests problemes, s’hi sumava la voluntat dels veïns de romandre en les casetes de dues plantes amb un pati al davant i un altre al darrera.

Fa cinc anys, un dels veïns, Jordi Sànchez, va reemprendre la campanya. Ho va fer primer investigant la història del passatge. Va ser aleshores quan va descobrir que les havia construït el nebot del pintor modernista Ramon Casas, Santiago Codina i Casas, i que de fet, part del terreny pertanyia al propi pintor i a la seva família. “Anant recopilant informació, vaig passar per casa de tots els veïns, i quan estava a casa de la Pilar, una veïna, em va ensenyar un quadre que tenia penjat a la paret. – explica Sànchez-  I em va dir: ‘mira aquest quadre, doncs, va ser pintat pel Ramon Casas, i el meu pare aquesta casa li va comprar a la germana del Ramon Casas. Vaig continuar recopilant informació i efectivament vaig començar a veure que totes les escriptures anaven al nom d’aquesta família.”  L’any 2012 els veïns van instal·lar una placa recordant aquest fet. Van ser obra d’un arquitecte reconegut a l’època, Josep Maria Ros, que les va edificar amb estil britànic entre els anys 1928 i 1931. Tot plegat es va convertir en forts arguments per protegir les cases. Els veïns, a més, volien seguir l’exemple d’altres dos passatges propers, el de l’Esperança i el de l’Arquitecte Millàs, que van evitar plans urbanístics amb la catalogació de patrimoni.

Ara veïns i Ajuntament han arribat a un acord i ha començat el procés de desafectació de les cases. Es farà intercanviant la qualificació de zona verda del passatge de Santa Eulàlia per la plaça del Virrei Amat, que els propis veïns han proposat, en descubrir que no figurava com a tal. L’Ajuntament, a més, protegirà les cases perquè no es puguin enderrocar i construir blocs de pisos. Només restarà per definir què passa amb el passatge de Santa Eulàlia, un carrer que actualment és propietat dels veïns i resta sense pavimentar. Els veïns i l’Ajuntament negociaran la seva propietat i possible urbanització.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies