Un testimoni de la mort del maqui urbà Facerías de només vuit anys

José Molina recorda com va presenciar l’emboscada policial al militant llibertari davant el Mental 

Amb només 8 anys, José Molina va ser un dels testimonis de la mort del darrer maqui urbà, Josep Lluís Facerías. Ell i el seu amic Julián Ríos, que llavors vivien al Turó de la Peira, estaven jugant molt a prop del lloc on la policia va preparar l’emboscada aquell 30 d’agost de 1957.

Aquell matí en José recorda com havent plogut Julián i ell es dedicaven a buscar cargols en un descampat que hi havia davant de l’Institut Mental de la Santa Creu. Passades les 10 del matí, van escoltar un soroll molt fort que no van saber identificar. Eren trets que provenien del passeig de Verdum amb el carrer del Doctor Pi i Molist. Tots dos nens van veure com l’home queia des de l’altra banda del mur de l’antic Mental, van apropar-se ràpidament i es van trobar amb el maqui Facerías abatut per l’emboscada policial. En José recorda veure l’home amb la camisa impregnada en sang. A les mans duia un objecte que semblava manipular. Va ser llavors quan, des de l’altre banda del mur, un dels policies de paisà va cridar als nens que marxessin perquè l’home duia una bomba de mà.  Atemorits els dos nens van fugir corrent.

Per casualitat, quan José Molina feia el servei militar a la Capitania General de la Secretaria de Justícia, va caure a les seves mans el sumari dels fets que imputaven Josep Lluís Facerías. Des de llavors es va interessar per la biografia del maqui. Anys més tard, Molina va decidir investigar sobre els fets que van passar aquell matí. L’any 2007, sent advocat, va demanar els expedients relacionats amb Josep Lluís Facerías al Tribunal Militar.  Allà va trobar l’astestat de la policia, que no coincideix amb la versió que Molina recorda.  Segons l’astestat, la policia va aturar Facerías i va demanar que s’identifiqués. Facerías va treure llavors una pistola, la policia li va disparar al turmell i el maqui va caure al mur del Mental.  Segons l’atestat, Facerías va pujar al mur i des d’allà la policia va obrir foc per evitar la fugida.

És llavors quan Molina es dedica a buscar un testimoni que hagués presenciat els fets des de l’altre banda. La sopresa va arribar quan va descobrir, 50 anys més tard dels fets, que aquell matí un altre nen també va ser testimoni del que va passar. I aquest nen era José Gómez, el seu cosí, que en aquell moment anava a buscar-lo. Gómez va apropar-se des de Can Peguera baixant per passeig d’Urrútia. Quan va arribar a la cantonada amb el carrer del Doctor  Pi i Molist el van aturar dos homes vestits de paisà que eren policies. En aquell precís moment va veure un home que venia en bicicleta des del passeig Verdum cap al carrer del Doctor de Pi i Molist. Segons Gómez, darrera el mur va aparéixer la policia amb metralletes i van disparar a Facerías, i aquest va caure directament a l’altre banda del mur.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies