Nou Barris compta encara amb 232 plaques franquistes d’habitatge

L’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris les ha catalogat i s’encarregarà de retirar-les

Ja està enllestit el catàleg amb el recompte de les plaques d’habitatge franquistes que encara es poden veure a façanes del nostre districte, la gran majoria pertanyents a habitatges privats. L’Ajuntament ha contractat durant el mes de juliol sis persones de l’Assemblea d’Aturades i Aturats que han revisat les 732 adreces inventariades on es trobaven plaques franquistes. D’aquestes moltes han desaparegut i altres no s’havien detectat. Finalment en totat s’han detectat 232, que ara la mateixa entitat s’encarregarà de retirar.

El catàleg forma part del procés de retirada de tota la simbologia franquista que perdura a Nou Barris. El Districte considera que “les referències franquistes a l’espai públic són contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat, i representen una infracció moral envers la memòria de les víctimes del feixisme i d’aquelles persones que van patir la repressió de la dictadura a l’Estat entre 1936 i 1975.”

Per això, el desembre passat va anunciar un conjunt de mesures que, entre d’altres, preveien eliminar totes aquestes referències i garantir que l’espai públic sigui un entorn de socialització i educació on es posin en valor les tradicions populars i democràtiques. Una de les iniciatives era la d’inventariar totes les plaques d’habitatge per actualitzar-ne el cens i poder iniciar el procés per retirar-les. A partri de finals de setembre, l’Ajuntament adreçarà una carta a les comunitats de propietaris dels edificis on s’indicarà la voluntat del Govern de retirar-les. Se’ls donarà un termini de resposta, i se’ls informarà que l’Ajuntament es farà càrrec de la retirada de la placa i de l’arranjament de l’espai on estava col·locada. En cas de no rebre resposta, l’Ajuntament entendrà que la comunitat és favorable a la retirada de les plaques, que es durà a terme un cop finalitzat el termini establert i d’acord amb la Llei 52/2007 de Memòria Històrica.

Durant el procés d’identificació, l’equip de l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris ja ha intentat contactar amb els veïns i veïnes de cada comunitat per sol·licitar la identificació de presidents/es de comunitat o gestoria que els representa poder-los comunicar la retirada d’aquests símbols franquistes.

La Llei de Memòria Històrica indica que els privats s’han d’adequar al que marca la norma, i, en cas de no fer-ho, l’administració els podrà retirar les subvencions i ajudes públiques. El text, a més, no cedeix la iniciativa exclusivament al particular, sinó que insta les administracions a prendre les mesures oportunes per tal que es retirin els símbols. No obstant, el Districte considera que el simple fet de condicionar l’accés dels particulars i col·lectius i entitats privades a subvencions públiques no és suficient, i per aquest motiu impulsa proactivament l’eliminació del llegat del franquisme que continua visible al territori.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies