La Torre Llobeta, la masia que dóna nom a un barri

Casalot, masia i centre cívic, les tres vides d’un mateix edifici

La Torre Llobeta va ser construïda a finals del segle XV com a casalot senyorial, tot i que posteriorment va ser utilitzada com a masia. S’especula que el nom de Torre Llobeta prové de les famílies Llobera o Llobet. També es coneix amb els noms de Can Basté de les Parets, Can Sagarriga i Mas Montaner. Es tracta d’un edifici de planta quadrada, pati interior i elements gòtics, que de fet no són originals, tal i com ens explica Josep Maria Babí, de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris. “Aquests elements provenen de cases medievals que van ser enderrocades a finals del segle XIX i principis del XX per obrir nous vials a Barcelona com va ser el cas de l’obertura de la via Laietana.”

Se sap que va fer la funció de masia agrícola per la família Sapila i després, al 1721,  per la família Sagarriga. En els dos casos hi va haver plets successoris i la casa va viure èpoques de cert ostracisme. A mitjans del segle XIX es comença a vendre parcel·les destinades a construir-hi torres d’estiueig. Poc després canvia de propietaris i es transforma en un punt de trobada de la burgesia catalana. Per allà hi passa, per exemple, el poeta Joan Maragall a qui el 1915 se li dedica el passeig que passa pel davant de la masia.

Als anys 20, els propietaris vénen gairebé la meitat de la finca al projecte del tramvia d’Horta i a l’exèrcit. A la Guerra Civil la masia va ser la seu del comitè revolucionari del barri i va acollir membres de les Brigades Internacionals. I a partir d’aquí queda abandonada. Al seu entorn creix el barri de Torre Llobeta, entre 1952 i 1955. Quan als anys 60 l’escola es queda petita la masia va estar amenaçada tal i com ens recorda Josep Maria Babí: “Un dels plans que es volia exectuar era la seva ampliació a costa de l’enderrocament de la masia. S’hi van oposar els veïns i al final se’n van sortir. El que es va fer és pujar un pis més l’escola.”

L’associació de veïns inicia la reivindicació de la conservació de la masia i que fos un espai per al barri. Fet que aconsegueix l’any 1983, quan es converteix en centre cívic.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies