Crònica del Plenari de Nou Barris

El passatge de Santa Eulàlia fa un altre pas cap a la seva conservació

Després de 5 anys d’investigació, demandes i reunions, els veïns del passatge de Santa Eulàlia van veure anit al Plenari de Nou Barris com s’apropen més a la desafectació de les 36 cases. Tots els partits van votar favorablement a modificar el PGM (Pla General Metropolità) per eliminar el pla urbanístic de 1976 que qualificava l’illa de cases de finals dels anys 30, com a zona verda. Tot i mostrar-se alegres, satisfets i agraïts, els veïns han anunciat al·legacions al projecte abans de l’aprovació definitiva.

Els representants dels diferents partits van felicitar el cap visible dels veïns, Jordi Sànchez, qui ha estat investigant la història i l’evolució de les cases i els terrenys per trobar la clau que salvés aquestes cases de dues plantes i estil britànic, construïdes entre 1928 i 1932.  Sànchez va tirar del fil i va descobrir que van ser construïdes pel nebot del pintor modernista Ramon Casas en terrenys de la família. A partir d’aquesta dada i de les característiques peculiars de les cases, obra d’un arquitecte reconegut a l’època, Josep Maria Ros, els veïns amb Jordi Sànchez al capdavant han aconseguit que es reconegui el valor patrimonial de les cases. Només faltava trobar un altre solar per fer la permuta de la qualificació de zona verda i en aquest punt també Jordi Sànchez va tenir la clau: va proposar diversos espais, entre ells, l’escollit, la plaça del Virrei Amat, que – encara que sembli mentida- no constava com a zona verda.

Però la salvació no és gratuïta. Els veïns estan molt contents per la notícia de la primera aprovació de la modificació del PGM, però han anunciat al·legacions al projecte abans que expiri el termini, a mitjan desembre. Han estudiat el projecte i no estan d’acord amb haver de pagar unes sumes quantioses (entre uns 2.000 i uns 12.000 euros) per urbanitzar el passatge, que actualment és el darrer carrer de sorra del barri de Vilapicina i la Torre Llobeta. D’una banda afirmen que són sumes desproporcionades per als veïns. I, a més, argumenten que actualment es tracta d’un passatge privat, on hi poden aparcar o fer-hi activitats, però que amb el projecte han de cedir la propietat del carrer a l’Ajuntament i, per tant, perdran les places d’aparcament sense compensació. També assenyalen que el propi Ajuntament construirà un bloc de pisos al passatge i que només assumeix un quarta part del cost, tot i que edificarà una trentena d’habitatges, igualant pràcticament el nombre de cases de l’illa. La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, va contestar, però, que aquest és un punt normatiu en qualsevol promoció nova que el propietari es fa càrrec de l’urbanització. També va recordar que el projecte porta les càrregues d’ajust que s’apliquen en qualsevol modificació que canvia el planejament urbanístic. A més, també va recordar a Sànchez que l’Ajuntament ja havia actuat per evitar que haguesin de pagar l’aprofitament del sòl, intercedint i  demostrant que ja hi havia sostre construït. De totes maneres, Sanz els va convidar a una altra reunió específica sobre el projecte abans de l’aprovació final.

Abans la regidora havia repassat algunes de les actuacions dutes a terme en els darrers mesos. Hi va destaca les accions en temes d’habitatge, convivència i ocupació. Es va anunciar la creació d’un nou web per accedir a informació i recursos sobre el dret a l’habitatge. També es va destacar que s’han engegat 656 plans ocupacionals en un sol any, “davant els 607 del mandat anterior”. També es va destacar l’increment de beques per a activitats infantils a l’estiu i es va anunciar, entre altres temes, que Nou Barris – juntament amb Sant Andreu i Sant Martí-  rebrà una injecció de 15 milions d’euros procedents dels fons europeus FEDER per a l’Eix Besòs, que té per objectiu millorar els indicadors de desigualtat social i urbana d’aquests barris durant els propers quatre anys.

La resta de partits va posar sobre la taula la situació dels diferents poliesportius de Nou Barris, començant pel de Can Cuyàs i seguint pel d’Artesania i el de Can Dragó. En el debat els partits i govern van plantejar la necessitat de buscar la manera de trencar la concessió dels equipaments i millorar el seu estat. També es va debatre i aprovar unànimement la proposta del govern d’instar el Consorci Sanitari de Barcelona a estudiar jurídicament la rescissió del contracte amb l’UTE ACERF, que gestiona la rehabilitació física domiciliària de gent gran i malalts, així co mla logopèdia tant ambulatòria com domiciliària, de centres com el sociosanitari Cotxeres Borbó. Aquesta empresa acumula queixes dels usuaris i també dels treballadors per irregularitats laborals i amb la seguretat social.

Entre les propostes de l’oposició, va tornar a sorgir la demanda de condicionar la pista forestal que uneix la part alta i baixa del barri de Torre Baró per millorar la comunicació per transport públic entre les dues zones. Ho va defendre el PP, i va trobar el suport de CiU i C’s, però no el d’ERC, que considera que seria un cost excessiu per a un espai protegit com és el parc de Collserola. Tampoc hi van estar d’acord el PSC, ni Barcelona en Comú, que la pista no permet el pas dels busos segons TMB per superar els 20 graus d’inclinació, i que, a més, encara falten per fer la meitat de les expropiacions.

CiU va exposar la necessitat de reformar el mercat de Montserrat per enfortir-lo davant les amenaces de l’entorn, com per exemple el nou Mercadona del carrer de les Torres. La proposició va recollir el vot positiu de tots els grups, i el govern va recordar que el PAD ja recull aquesta reforma. El govern no va acceptar, per contra, el prec de C’s per renovar el mercat de Núria, a Ciutat Meridiana, ja que es creu que ara per ara, les inversions realitzades no han tingut cap influència positiva en l’augment de parades.

Sí que es va acceptar el prec de PP per instar la Generalitat a instal·lar escales mecàniques a la sortida del metro Maragall a l’avinguda de Borbó. I també el prec d’ERC sobre el compromís de reconstruir la Torre del Rellotge de la Trinitat Nova. El govern es va mostrar molt d’acord en recuperar o mantenir símbols dels barris, però va assegurar que, ja que s’han perdut diversos elements de la torre, s’optarà per obrir un procés amb els veïns de la Trinitat Nova per definir com s’ha de recuperar aquest símbol.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies