Empoderament veïnal a Ciutat Meridiana per millorar l’eficiència energètica

El projecte A-Porta busca voluntaris dins el barri per solucionar els problemes del veïnat

La part baixa de Ciutat Meridiana participarà en el projecte pilot A-Porta per solucionar i millorar l’eficiència energética de les llars. La principal novetat és el sistema de funcionament del projecte: seran una vintena de veïns i veïnes voluntàries qui primer rebran formació i després visitaran un total de 672 habitatges per presentar-se, identificar problemes relacionats amb l’energia i aportar solucions i recursos. La idea és que aquest voluntariat s’empoderi, conegui tots els recursos disponibles i mitjançant la mediació amb Ajuntament i empreses, resolgui problemes del seu entorn, com problemes de pobresa energética o instal·lacions defectuoses, per exemple.

A-Porta és una adaptació del programa francès Vosin Malin, que actua en alguns barris de Paris i área metropolitana, com ara a Essone, la Seine-Saint-Denis i  Lille. Es tracta de xarxes veïnals en les quals determinades persones empoderades tenen la confiança dels veïns i  veïnes, que li comuniquen dubtes i problemes perquè els ajudin a resoldre. “Amb una bona formació els enviarem pis per pis a preguntar els veïns, a parlar amb ells, a conéixer les seves necessitats- explica Celso Pérez, coordinador del projecte A-Porta- I amb tot allò que ens expliquin, no farem un simple diagnòstic, no fem enquestes, sinó que intentarem donar-li’s solucions.”

La iniciativa a Ciutat Meridiana compta amb l’assessorament de cooperativistes francesos de IesMed, i està impulsada per la CONFAVC, l’Ajuntament de Barcelona i altres socis o partners com, de moment, l’empresa Aigües de Barcelona (Agbar).

A hores d’ara s’estan seleccionant els vint voluntaris i voluntàries, els anomenats “Picaportes” sobre els quals gira el projecte. Seran persones amb carisma, i ganes de millorar el barri, amb la capacitat d’aconseguir que els veïns li obrin casa seva i les seves inquietuts. Seran contractats i remunerats simbòlicament amb 120 euros. El projecte arrencarà en unes setmanes i estarà en fase de prova fins al febrer. Aleshores es valorarà el funcionament i posibles millores. Si tot surt bé, s’ampliarà l’àrea d’acció i el voluntariat primer a tot el barri de Ciutat Meridiana i després a Torre Baró i Vallbona.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies