150 anys en fotos del passeig de Fabra i Puig

Una exposició repassa l’evolució del passeig de Fabra i Puig des de 1870

Els comerciants del passeig de Fabra i Puig repassen la història del seu carrer en una exposició que descobreix anècdotes i fets poc coneguts. Ho fan per celebrar els 150 anys de Ferran Fabra i Puig, un dels germans a qui deu el nom el carrer.

El passeig de Fabra i Puig es va dissenyar el 1870 per l’Ajuntament de Sant Andreu, però com a Rambla de Santa Eulàlia. L’objectiu era connectar la carretera de Ribes (actualment Gran de Sant Andreu) amb l’actual carrer de Vilapicina. Aquesta nova via va marcar un abans i un després. Tal i com ens explica Jordi Sánchez, comisari de l’exposició: “Per obrir la rambla es van haver d’enderrocar totes les cases del carrer Gran. I per la banda que seria actualment Nou Barris per fer l’obertura també es van haver d’enderrocar tot un conjunt de cases del carrer de Vilapicina.”

El projecte de la nova via va menjar terrenys de 9 finques agràries o industrials: Camp d’en Nadal, la societat Puig i Fabra, Ca la Ràbia, la Torre del Molí de Vent, Can Solà, la Torre dels Anglesos, Can Sitjà i Can Basté. De totes aquestes antigues masies només perviu Can Basté, precisament l’escenari de la mostra.

Els masovers van aprofitar la urbanització per reparcel·lar i construir habitatges. Un fet que ens deixa algunes curiositats com que “La primera casa de tot el passeig de Fabra i Puig actual es va construir a la banda de Nou Barris, per molt que molta gent pensi que la part del casc antic de Sant Andreu és més antiga que no la de Nou Barris, no és així. La part de Nou Barri és més antiga.” Tal i com ens destaca Jordi Sánchez.

La via va ser molt transitada des dels inicis i això la va convertir en eix comercial,  tot i que l’any 1969 l’alcalde Porcioles hi tallés els arbres perquè fos una via ràpida enlloc d’una rambla. Avui dia només alguns topònims, edificis i el traçat d’algun carrer coincideix amb la zona del passeig abans del passeig. L’exposició es pot veure fins al 31 d’octubre.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies