40 anys de l’ocupació veïnal que va originar l’Ateneu Popular de 9 Barris

L’equipament prepara activitats commemoratives per a tot aquest any

El 9 de gener de 1977, avui fa tot just 40 anys, un grup d’uns 500 veïns i veïnes de les Roquetes i la Trinitat Nova van decidir passar a l’acció i inutilitzar la planta asfàltica aixecada a pocs metres de casa seva, amb la funció de produir ciment per a la construcció de les rondes. Feia temps que es queixaven de la contaminació i la brutícia que generava, però no havien rebut cap resposta de les administracions. Van tancar el guàrdia de seguretat a la garita i van desmuntar la xemeneia. Aquesta acció va acabar originant l’actual Ateneu Popular de 9 Barris.
La decisió va sorgir de forma espontània, en una de les moltes reunions que els veïns de la zona havien convocat per tractar els problemes de contaminació i brutícia de la planta asfàltica a més de, paradoxalment, la manca de carrers pavimentats als barris. De fet, la llei exigia que les plantes asfàltiques com aquesta estiguessin a una distància mínima de dos quilòmetres dels nuclis urbans. Però l’alcalde de Barcelona Joaquim Viola va modificar el Pla Comarcal deixant sense efectes la consideració dels terrenys com a parc forestal, i fent possible la seva construcció. Un cop desballestada la xemeneia, l’ocupació popular va voler convertir la planta asfàltica en un ateneu que aplegués totes les expressions artístiques i culturals i, per això, van convertir els magatzems en una mena de centre cultural. L’alçada del sostre va facilitar l’arribada d’artistes de circ per assajar i fer espectacles.
Mentrestant, els representants veïnals van negociar amb l’Ajuntament i van aconseguir el compromís de traslladar la fàbrica i dotar el barri d’un centre cultural. No obstant, davant la posterior actitud contradictòria de l’administració, es va crear la Coordinadora Pro-Ateneu Popular de 9 Barris, integrada per la vocalia de cultura de les associacions de veïns, entitats diverses, grups autònoms i veïns pel seu propi compte. Tots plegats van convocar els dies 4 i 5 de juny de 1977 la celebració de les Trenta Hores de festa popular a les instal·lacions de la nau i voltants.
A més, cada divendres es feia un cafè-concert en un espai batejat com El Local. L’actual Ateneu va funcionar durant una dècada de manera autogestionada. Com a equipament cultural producte del triomf popular i símbol de les lluites veïnals, es va definir com un gran centre on l’acció cultural i artística era l’eina de transformació social. Allà es van desenvolupar diverses activitats artístiques, culturals, socials i educatives dirigides a millorar la creativitat, la participació, la solidaritat i la cohesió social de les persones.
Després d’uns primers anys amb gran força creativa, el projecte va perdre força, i la comunitat va veure la necessitat de revitalitzar-lo, i van reiniciar la lluita per aconseguir el condicionament de l’interior de la nau i una subvenció per impulsar les activitats. És a l’any 1991 quan l’Ajuntament de Barcelona inicia la reforma de la nau. Uns quatre anys d’obres en què l’Ateneu es converteix en ambulant. El veïnat no va voler perdre l’esperit de l’activitat de l’Ateneu, i per tant, van organitzar espectacles i tallers de circ pels barris i les places. L’octubre de 1994 es va inaugurar l’edifici renovat i més condicionat i amb ell l’associació Bidó de Nou Barris, que va signar un conveni amb l’Ajuntament per autogestionar l’equipament. Els següents anys l’Ateneu va aconseguir consolidar el projecte, basat en la dinamització social i la participació, la difusió cultural i la formació. El circ, que sempre havia estat una peça important, agafa encara més importància amb la creació de les escoles infantil i juvenil, produccions pròpies com el Circ d’Hivern, que enguany ha arribat a la 21ena edició. I amb el temps, l’Ateneu es converteix en un referent pel que fa al circ com a eina de transformació social, i a formar formadors en circ social.
L’any 2010 l’Ateneu va arrencar la darrera gran transformació. L’Ajuntament va remodelar, ampliar i millorar les instal·lacions, guanyant-ne espai útil i modernitzant l’aspecte de l’edifici.
Paral·lelament, l’Ateneu acull diverses entitats i col·labora amb diverses associacions i plataformes del districte.
De cara a aquest any, l’Ateneu preveu celebrar els 40 anys del projecte amb una activitat especial cada mes. Les celebracions arrencaran el proper 11 de febrer, amb una tarda festiva i el concert de Def Con Dos. A partir del març, espectacles de dansa, teatre i circ se succeiran fins a arribar a la tardor, quan tindrà lloc un dels actes destacats: la reedició de la festa de les Trenta hores.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies