‘1975. Els regidors del no al català’ a Can Verdaguer

L’exposició reivindica la lluita ciutadana en defensa de la llengua en els darrers anys de la dictadura

El 4 de març del 1975 l’Ajuntament de Barcelona, amb el vot contrari de 18 regidors, va rebutjar la proposta de donar una modesta subvenció a l’ensenyament en català. Aquesta decisió, que el consistori va justificar per manca de finançament, va tindre una ràpida resposta de la societat barcelonina. Una àmplia campanya en favor de la llengua, encapçalada per la FAVB, va obligar a l’ajuntament a rectificar dos mesos més tard. Una victòria ciutadana que marcaria els darrers anys de dictadura a Barcelona.

Aquest fet és l’eix sobre el qual gira l’exposició ‘1975. Els regidors del no al català’. A través d’aquesta història la mostra ens endinsa en el funcionament de l’administració local en els darrers anys de la dictadura i ens descobreix com la defensa de la llengua va ser un dels puntals de la lluita antifranquista a Barcelona. Reculls de premsa amb els diaris que es van fer ressò de la polèmica; vinyetes ironitzant sobre el tema; esquemes que ens ajuden a entendre l’administració franquista, i fins i tot la cançó “18 Jutges” que la Trinca va dedicar als 18 regidors que van votar “no”, són els elements que serveixen per endinsar-nos en aquest moment clau en de la història recent.

La mostra, realitzada per Comissionat de Programes de Memòria de l´Ajuntament de Barcelona, es podrà veure fins al 25 de gener al centre cívic Can Verdaguer.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies