La segona Torre del Baró

Una imatge per recuperar la història d’un dels elements desapareguts del districte

Avui us portem una imatge amb història. La fotografia és una de les darreres de la coneguda com a segona Torre del Baró. Aquesta segona Torre del Baró es va construir el 1797, és a dir, fa 220 anys, i va ser destruïda el 1967, poc després d’aquesta fotografia.

A la imatge es pot veure una de les voltes ciclistes que s’acostumaven a fer dins el programa de festes majors dels barri, i que solien passar sempre per aquest punt. La tradició es va mantenir fins que, a meitat dels anys seixanta, va començar la prolongació de la Meridiana com a entrada a Barcelona, eixamplant la carretera de Ribes. La torre, propietat de la família dels marquesos de santa Maria de Barberà, tenia terrenys i horts al voltant. L’aigua del Rec Comtal regava aquests cultius i servia pel consum domèstic de la torre.

La primera Torre del Baró era propietat del Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí (1665-1718), baró de Pinós i marquès de Santa Maria de Barberà, qui va tenir un paper important al setge de Barcelona, durant la Guerra de Succesió. Defensà la postura de la resistència a ultrança de Barcelona  i en caure la ciutat va ser fet presoner i traslladat primer a Pamplona i després a Burgos, on va morir l’any 1718. La seva casa-castell va ser enderrocada per Felip V com a represàlia. Els seus descendents tornarien a aixecar una altra torre, que és aquesta de la fotografia, que també va ser enderrocada fa just 50 anys.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies