Els veïns de la Prosperitat preparen la celebració del centenari del barri

Una comissió recull tot de documentació per recomposar els seus cent anys d’història

L’1 de gener de 1919 es compliran cent anys de la primera pedra dels primers habitatges de l’actual Prosperitat. I els veïns volen celebrar aquesta efemèride com cal i han començat ja a treballar-hi. Primer descobrint la trajectòria del barri. Estan recollint informació i documentació amb la qual volen fer un arxiu i material pedagògic per a les escoles del barri.

La comissió del Centenari vol acabar amb un fet arrelat a la Prosperitat: “la gent no coneix la història del barri”. Ho diu la Cristina Campos, una de les veïnes que composen la comissió i que està descobrint detalls i anècdotes que no coneixia. Com ara que en un principi la zona, coneguda com a entorns de Can dragó o els afores de Sant Andreu, es va poblar amb cases barates per a gent treballadora, sense serveis ni urbanització, i que de mica en mica es va anar edificant, i amb el temps, aquestes cases es van remuntar o es van enderrocar per construir-hi blocs de pisos. Els veïns volen recopilar en un arxiu tota aquesta trajectòria, juntament amb les lluites veïnals que han dotat al barri de serveis, equipaments, places i zones verdes.

Per fer-ho, reclamen la col·laboració del veïnat perquè aportin tota la documentació, fotografies i vídeos antics que tinguin per casa, al local de l’Associació de Veïns de la Prosperitat. “Estem fent recerca a arxius, hemeroteques… també estem parlant amb la gent antiga del barri, que no porta 100 anys, però sí que hi viu des de fa uns 80”- explica en Joan Catafal, de la comissió del Centenari- i estem recollint escriptures, fotografies, plànols de cases, que ens porten els veïns”. La intenció és crear també tot un material pedagògic perquè es pugui treballar a les escoles de la zona, perquè els més petits coneguin els origines i l’evolució de la Prosperitat.

En una altra línia, també es vol recordar i retre homenatge als capítols reivindicatius del barri. I seran aquestes accions les primeres que es duran a terme. Estan preparant un acte en record de la famosa vaga de la Harry Walker, que compti amb les veus de protagonistes, i estan treballant per canviar el nomenclàtor d’alguns carrers del barri. “Volem que hi hagi més noms de dones, perquè hi ha hagut dones que han tingut un paper molt important – afirma Cristina Campo- i també volem que es reconegui a les plaques que aquests carrers o aquesta plaça s’ha aconseguit per la lluita veïnal en aquesta anys”.  Preparen també passejades històriques i xerrades. De cara al gran acte de 2019, tenen clar que volen que hi participi la Banda Municipal de Barcelona, que va ser present a l’acte de la col·locació de la primera pedra, un segle enrere.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies