Santa Eulàlia, la plaça més antiga de Nou Barris

Va néixer a la segona meitat del segle XIX en els terrenys de dues masies

 

La de Santa Eulàlia és la plaça més antiga del districte de Nou Barris. Té aquest nom des de 1922, tot i que va néixer a la segona meitat del segle XIX com a plaça de la Victòria, coincidint amb la Revolució de 1868. Un cop restablerta la monarquia borbònica, però, es torna a canviar el nom per plaça Nacional. Finalment, l’any 1922 l’alcalde Ferran Fabra i Puig la va rebatejar com a Santa Eulàlia en homenatge al barri, Santa Eulàlia de Vilapicina.

“És una plaça històrica ja que és la plaça més antiga de tot el districte de Nou Barris, és una plaça que s’urbanitza a la dècada dels 60 del segle XIX en terrenys de dues masies, Can Basté i Can Costa dels Xiprers”, explica Jordi Sànchez, president de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.  Precisament van ser els propietaris d’aquestes dues masies, Pere Pous i Matilde Viguer, qui van urbanitzar-la. Com a curiositat podem destacar també que en el subsòl d’aquesta plaça passa un tram de l’antiga mina d’aigua de la Torre dels Anglesos.

A partir de l’any 1867 es comencen a comprar parcel·les i edificar cases noves a la plaça. La primera és la del mestre d’obres Josep Guix i Vila als números 1, 2 i 3 de la plaça. Aquesta casa ja no es conserva. “A partir de la dècada les 60 del segle XIX comencen a construir-se una sèrie de cases de planta baixa i primer pis, de les quals es conserven només un parell. – afegeix Jordi Sànchez-  Una situada al número 10 de la plaça i la segona fa cantonada amb el carrer dels Amics que encara conserva una placa que diu ‘Calle de los Amigos’. És una placa del segle XIX que ens recorda que aquest carrer pertanyia al districte cinquè del poble de Sant Andreu de Palomar.“

En una altra parcel·la es construirà el 1903 el centre Eulalienc, també conegut com ‘El Casinet’. Aquest centre va esdevenir un lloc molt conegut a tota la ciutat de Barcelona per les representacions teatrals i els balls socials. L’edifici original es va enderrocar i reformar completament, però l’entitat continua tenint seu a la plaça.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies