L’hort comunitari de Can Valent vol recuperar el passat agrícola de Porta

Els veïns reclamen rehabilitar la masia com a escola d’agricultura i jardineria

 

Les entitats de Porta, agrupades en el col·lectiu Transforma Porta, volen recuperar el passat rural del barri. Un primer pas, ha estat l’hort comunitari de Can Valent, ubicat en un dels solars del Pla Buits de l’Ajuntament. Però els veïns volen anar més enllà i transformar tota la zona que envolta l’hort. D’una banda reclamen recuperar la masia de Can Valent com a escola d’agricultura, i d’altra banda crear una gran zona verda des de la Meridiana fins a l’antic camp de la Damm.

“Darrera el projecte d’aquest hort hi ha diverses entitats implicades, com ara Porta’m a l’Hort, l’Associació 500×20 contra els desnonaments, l’AV de Porta i l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris. – explica Cayetano Morales, membre de l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris. –  Els principis que impulsen aquest projecte són el treball col·lectiu, la integració social i l’ecoagricultura amb valors agrícoles sostenibles. Per exemple, no utilitzem res de química, intentem trobar llavors ecològiques.”

L’any passat, l’Ajuntament va condicionar el solar i des del novembre els membres del col·lectiu Transforma Porta gestionen l’hort. “Hi ha veïns que s’apropen i col·laboren, sobretot amb coneixements agrícoles perquè en la seva joventut van treballar l’hort al seu poble. – explica l’Àngels Espina, de l’AV de Porta – S’apropen i ens ensenyen, perquè hi ha molta gent que no hem treballat gaire l’hort.” Aquest és un espai comunitari, sense espais dividits on tothom pot participar-hi. Tanmateix l’objectiu de l’hort és ajudar a les persones aturades i amb dificultats. De fet, hi ha una vintena de famílies que es beneficien dels productes que ells mateixos cultiven a l’hort.  Aquest número, però, va fluctuant ja que alguns ja han aconseguit trobar feina. Els diumenges al matí és el dia que més veïns s’hi apleguen per treballar a les diferents tasques de l’hort.

L’hort està situat al costat de Can Valent, una masia molt degradada. Els veïns demanen a l’Ajuntament que la rehabiliti per donar-li un us lligat als horts.  “Aquesta masia es va municipalitzar als anys 60, per tant és propietat de l’Ajuntament. – comenta en Cayetano Morales – Els veïns l’estem reivindicant com a escola d’horticultura. Està a punt de caure, i algun dia no es podrà rehabilitar perquè caurà. És possiblement l’edifici més antic que hi ha al barri”.

De fet, els veïns reclamen que tota la zona al voltant dels horts es ruralitzi i es faci més verda.  “Demanem que tot aquest espai des de Can Dragó fins als Jardins d’Alfàbia sigui una zona verda.  – afegeix l’Àngels Espina – Que tot l’aparcament provisional del costat del cementiri de Sant Andreu sigui reurbanitzat amb zones verdes i carril bici perquè els veïns puguin passejar, i sobretot que no es construeixi més.”

Aquesta seria una de les rambles que els veïns de Porta reivindiquen, juntament amb la del carrer de la Maladeta.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies