Tot el que portarà el nou curs a Nou Barris

L’Ateneu Popular 9 Barris reviurà la festa de les 30 hores

És temps de vacances i de gaudir l’estiu. L’activitat sembla que s’atura fins al setembre, quan comença un nou curs que portarà, com sempre, novetats al districte. Aquests dies us recordem quins són els principals temes dels que parlarem durant el curs 2017-2018.

Durant tot aquest any l’Ateneu Popular 9 Barris ha organitzat tot d’actes per celebrar els 40 anys de l’ocupació veïnal que el va acabar convertint en el centre cultural i comunitari que és avui dia. L’exposició fotogràfica que es pot veure a la via Júlia és un d’aquests actes, i el preludi de la gran mostra que l’ateneu confecciona per al novembre. També continuen investigant per a l’edició d’un llibre en col•laboració amb el MUHBA, de cara al desembre. Els actes es clouran amb unes jornades de reflexió per imaginar com ha de ser l’Ateneu popular de 9 Barris del futur.

El 9 de gener de 1977, uns 500 veïns i veïnes de les Roquetes i la Trinitat Nova van passar a l’acció i van inutilitzar la planta asfàltica aixecada a pocs metres de casa seva, tirant a terra la xemeneia. Feia temps que es queixaven de la contaminació i la brutícia que generava, però no havien rebut cap resposta de les administracions. Aquesta acció i la idea de reconvertir la fàbrica en un espai cultural va ser l’embrió de l’actual Ateneu Popular de 9 Barris.

La decisió va sorgir de forma espontània, en una de les moltes reunions que els veïns de la zona havien convocat per tractar els problemes de contaminació i brutícia de la planta asfàltica a més de, paradoxalment, la manca de carrers pavimentats als barris. Un cop desballestada la xemeneia, l’ocupació popular va voler convertir la planta asfàltica en un ateneu que aplegués totes les expressions artístiques i culturals. Com a mesura de pressió, van celebrar el 4 i 5 de juny de 1977 les Trenta Hores de festa popular a les instal·lacions de la nau i voltants.

Les primeres activitats es van fer al magatzem de maquinària d’obres públiques. L’alçada del sostre va facilitar l’arribada d’artistes de circ per assajar i fer espectacles. Com a equipament cultural producte del triomf popular i símbol de les lluites veïnals, es va definir com un gran centre on l’acció cultural i artística era l’eina de transformació social. Allà es van desenvolupar diverses activitats artístiques, culturals, socials i educatives dirigides a millorar la creativitat, la participació, la solidaritat i la cohesió social de les persones.

Finalment, després de 14 anys de precarietat, l’Ajuntament va inciar les obres per condicionar l’antiga fàbrica de ciment. Unes obres que van durar gariebé quatre anys, en els quals l’activitat de l’Ateneu va continuar de forma itinerant pels diferents barris del districte.  L’octubre de 1994 es va inaugurar el nou edifici, que va suposar la consolidació del projecte i de l’associació Bidó de Nou Barris, entitat gestora de l’equipament. El circ, que sempre havia estat una peça important, agafa encara més importància amb la creació de les escoles infantil i juvenil, produccions pròpies com el Circ d’Hivern, que enguany ha arribat a la 21ena edició. I l’Ateneu s’ha acabat convertint en un referent pel que fa al circ com a eina de transformació social, i a la  formació de formadors en circ social.

Fa quatre anys l’Ateneu viu la darrera reforma, que amplia i millora les instal·lacions, guanyant-ne espai útil i modernitzant l’aspecte de l’edifici.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies