Tot el que portarà el nou curs a Nou Barris

El parc de la Guineueta es prepara per a una rehabilitació i millora

És temps de vacances i de gaudir l’estiu. L’activitat sembla que s’atura fins al setembre, quan comença un nou curs que portarà, com sempre, novetats al districte. Aquests dies us recordem quins són els principals temes dels que parlarem durant el curs 2017-2018.

Entre els projectes que es preparen hi trobem també el de la rehabilitació i remodelació del parc de la Guineueta, unes obres que portaran millores d’accessibilitat i la instal·lació d’un lavabo públic. El projecte s’està licitant aquests dies amb un pressupost que ronda els dos milions d’euros i que posa especial èmfasi en potenciar els criteris de sostenibilitat. El principal objectiu del projecte és fer-lo permeable per als veïns, al barri i la ciutat. Així doncs, es preveuen obres de reparació i millora, amb actuacions concretes sobre zones i elements que presenten un estat visible de deterioració. Els treballs es faran sobre una superfície de 30.415 metres quadrats. Començaran a finals de novembre, i es preveu que durin uns 8 mesos. El pressupost de licitació és d’1,93 milions d’euros. Així doncs, es preveu retirar els tancaments perimetrals existents que tenen patologies d’oxidació, i es renovarà el paviment del parc. També es faran millores en l’accessibilitat dels camins i accessos per adaptar-los a la normativa, i se’n crearan de nous. A més, es faran reparacions a la xarxa de reg, es restauraran parterres i elements vegetals del parc i es millorarà l’àrea d’esbarjo per a gossos.

El de la Guineueta és un dels parcs més utilitzats pels veïns de fins a quatre barris i també és un dels més antics del districte. L’Ajuntament de Barcelona va projectar al pla d’enllaços de 1917 un gran parc entremig d’eixos importants com la via Júlia, la Meridiana, el passeig de Valldaura i la via Favència. La idea era que aquest gran parc portés directament a la serra de Collserola. Aquest pla va quedar suspès fins que un pla comarcal de 1953 el reactiva i s’aprova la construcció del parc al torrent de la Guineu  l’any 1962. Durant tot aquest temps, el barranc es manté, amb una bòvila, el pas dels torrents de Canyelles i de Valent, i travessat horitzontalment per dues línies d’aqüeductes, la del Baix Vallès i la de Dosrius. A més, els propis veïns havien anat obrint camins des de Verdun i les Roquetes per accedir als terrenys de la Guineueta Vella i el Mental.

El futur parc comença a construir-se en paral•lel amb el polígon de la Guineueta. Un nom triat en referència a la masia de Can Guineueta, que estava situada a la zona. Obra dels arquitectes Joaquim Casamor i Antoni Riera i l’enginyer Albert Serratosa, el parc dibuixa camins entre zones ben diferenciades. Una primera més planera dominada per l’escultura de la Guineu i un llac. A continuació una gran plaça, escenari d’actes populars, culturals, polítics i reivindicatius. I una part final costeruda i boscosa que porta fins a la via Favència i la serra de Collserola.

El parc es va obrir l’any 1968, per tornar-se a tancar i reformar fins a la inauguració oficial i definitiva el 6 de desembre de 1971. En aquell moment es bateja amb el nom de Jardins de ‘San Juan de Puerto Rico’, però amb el temps el nom  queda substituït pel de parc de la Guineueta. Un espai de més de 6 hectàrees que va proporcionar als veïns un lloc per passejar, descansar i on els nens podien jugar.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies