Sensibilització ciutadana per disminuir les incursions urbanes dels senglars

L’Ajuntament ha engegat un pla d’acció que inclou informadors municipals

Cada estiu els porcs senglars es fan més asidus als carrers dels barris fronterers amb la serra de Collserola. Per aquest motiu l’Ajuntament ha engegat aquests mesos un Pla d’Acció de Senglars, que concentra els esforços en l’origen d’aquesta problemàtica. És a dir, l’abundància i el fàcil accés als aliments a la ciutat. Per aquest motiu, l’objectiu prioritari i urgent és reduir l’aliment disponible. Això passa per diverses actuacions, com ara campanyes de sensibilització ciutadana per tal que els veïns i veïnes, especialment dels barris propers a Collserola (Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta Guinardó i Nou Barris). Un grup d’informadors municipals s’encarrega de fer saber a la ciutadania que no s’han d’alimentar ni directa ni indirectament (deixant menjar o escombraries a l’abast), ja que els porcs senglars representen un perill per a les persones i els animals domèstics, que produeixen danys al mobiliari urbà i que poden xocar amb vehicles, a la vegada que són transmissors de malalties zoogèniques. Alhora, els informadors poden detectar també nous punts d’alimentació que cal segellar per evitar el reclam del menjar.

També s’ha fet un treball directe amb les diferents alimentadores de les colònies de gats dels districtes de muntanya, amb l’objectiu de limitar i evitar l’accés dels senglars al pinso per a gats a través de la col·locació d’arquetes (estructures de formigó) que dificultin l’accés. Una altra actuació és bloquejar les papereres i  els contenidors ubicats en les zones on habitualment els senglars van a buscar-hi menjar. I per últim, també s’ha volgut modificar experimentalment el disseny d’algunes zones verdes per fer-les menys atractives per al porc senglar, especialment en els punts clau dels districtes limítrofs amb Collserola.

Alguns exemplars, acostumats a la presència humana, s’estan tornant cada cop més exigents i poden arribar a ser agressius per obtenir el menjar. Això és, en part, perquè han perdut la por a les persones i es mouen amb massa freqüència per zones habitades. Per aquest motiu és tan perjudicial donar-los menjar, ja que aquest fet els habitua al contacte amb la gent i també a obtenir menjar amb facilitat, fins que finalment acaben exigint-lo com si fos un animal domèstic però sense perdre la seva condició d’animal salvatge. Cal extremar les precaucions davant la presència de senglars i seguir les següents recomanacions en cas d’encontre:

No us hi apropeu. Poden reaccionar amb agressivitat.

No els toqueu. Hi ha risc de mossegada o envestida.

No els hi doneu menjar.

Feu soroll i gesticuleu exageradament per intentar allunyar-los.

A les àrees de pícnic: Estigueu alerta i controleu les vostres bosses. Si veieu senglars, guardeu el menjar, us el podrien prendre agressivament.

A la xarxa viària: Conduïu amb precaució, poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies