La subestació elèctrica que crispa els veïns de la Trinitat Nova

El veïnat del carrer de Portlligat reclama el soterrament de les instal·lacions

 

Els veïns de la Trinitat Nova i les Roquetes reprenen la reivindicació històrica de traslladar o almenys soterrar l’estació d’alta tensió situada al carrer de Portlligat. Temen les conseqüències de la radiació elèctrica, de la qual només els separen uns deu metres.

La subestació elèctrica es va instal·lar fa uns 50 anys, un cop ja construïts els pisos de l’Obra Sindical del Hogar, sense tenir gaire en compte les distàncies fixades en 70 metres entre un equipament com aquest i habitatges. Amb el pas del temps, els temors entre els veïns va anar augmentant. “Viure al costat de la subestació elèctrica és un perill, sobretot per al tema de la salut. Hi ha estudis que ho relacionen amb el càncer i la leucèmia infantil, a més de l’estat de nerviós de les persones.”, explica l’Antonio Zapata, un dels veïns. A banda dels possibles efectes adversos per a la salut, els preocupa sobretot la possibilitat d’un accident similar al que va afectar fa uns anys a una altra subestació del barri, que es va incendiar. “Aquí hi ha centenars de bidons d’oli tèrmic, tenen una capacitat de foc impressionant”, comenta el veí  Miquel Batet. “El dia que peti un, petaran tots per simpatia i la Trinitat Nova apareixerà a Montjuic. Que facin un bon forat o un búnquer i ho soterrin.”

Les entitats de les Roquetes i la Trinitat Nova donen suport als veïns des de fa molts anys en la reivindicació del soterrament de la subestació elèctrica. “Està molt a prop dels habitatges, de l’Ateneu Popular, de l’Institut Escola Antaviana. L’única solució que veig és eliminar les línies d’alta tensió i soterrar-les, com s’ha fet a la resta de carrers del barri.”, afegeix Pedro Núñez, un altre dels veïns afectats. “Seria l’única solució. Així dormirem tranquils. Perquè si veniu un dia que plou, això sembla Sant Joan, perquè la pluja provoca espurnes als cables”, assegura Miquel Batet.

Però fins ara els únics moviments que han vist els veïns per part de l’empresa han estat per ampliar la potència del recinte. “Fa uns 4 anys vam veure que treballaven. Estaven instal·lant més cables i tambors, i ens van dir que estaven ampliant la capacitat – recorda Aurora Álvarez, des de l’Ateneu Popular 9 Barris- No només donen resposta sinó que a més a més amplien, és increïble.”

Ara els veïns esperen que s’escoltin les seves queixes i se soterrin les instal·lacions d’alta tensió, de la mateixa forma que es van soterrar les torres i cables que creuaven la Trinitat Nova fa 50 anys.  Per la seva banda, Fesca Endesa no té prevista de moment cap actuació per soterrar aquesta subestació.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies