Les façanes de dos edificis de la Trinitat Nova filtren aigües residuals

Els veïns reclamen ajuts a l’Ajuntament per substituir les velles canonades d’uralita

Fa 8 mesos que els veïns d’un parell de blocs de la Trinitat Nova han de suportar les pudors i les plagues que provoquen les filtracions d’aigües residuals. Les canonades d’uralita que han de portar l’aigua bruta des de les arquetes fins al clavegueram estan malmeses i l’aigua raja pels baixos dels edificis. La solució és la substitució de les canonades d’uralites per altres de noves, però són veïns amb pocs recursos que no poden afrontar l’obra. Per això, reclamen ajuda a les administracions.

Les canonades són les originals, que es van posar ara fa uns 65 anys, i sembla que ja han dit prou. “Fa 7 o 8 mesos que tenim aquest problema – assegura un dels veïns afectats, Manuel Borreno- Va començar a sortir aigua, primer a poc a poc, però ara l’aigua raja a dojo, sembla una font. Quan freguen, fiquen rentadores, a determinades hores del dia, no para de sortir aigua.” I l’aigua ve acompanyada d’olors i plagues. “La nostra realitat és molt urgent, vivim en una situació plena de mosques, mosquits, contaminació de cuques, formigues i una pudor que és atuïdora.”, explica Ludmila Jáuregui, veïna afectada.

Són blocs construïts per Adigsa per donar resposta a l’arribada massiva d’emigrants i que estan fets amb materials obsolets com ara l’uralita. Fa uns anys es van rehabilitar i es van renovar les canonades dels habitatges fins a les arquetes, però no la renovació no va arribar fins a la canonada general. “És un mal endèmic de tots els blocs. – denuncia Miquel Batet, també veí de la zona- Els veïns que poden paguen un camió cisterna que buidi els pous negres i s’eviten el problema. La comunitat que no pot pagar cada 6 mesos el camió cisterna s’arrisca a que passi el que ha passat ja en dos blocs, que es trenquin les canonades d’uralites o s’embossin i hi hagi filtracions. És un problema endèmic, quan es van construir els blocs es van fer sobre la runa, sense càmera d’aigua. La solució és canviar les uralites i posar PVC.”  La solució la tenen clara, però el problema també. Són comunitats de veïns amb pocs recursos econòmics i no poden afrontar el cost. “L’Ajuntament diu que és un problema de la comunitat de veïns, però els veïns no hi poden fer front. Hem demanat que facin una actuació d’urgència perquè acabarà sent un problema de salut pública”, afirma Antonio Zapata, veí i membre de la Taula Oberta de la Trinitat Nova.  De moment han denunciat la situació a l’Ajuntament i confien que, en darrera instància, es pugui incloure la substitució de les canonades en el projecte de reforma dels interiors de l’illa. En aquest darrer cas, però, la part negativa és el termini, ja que les obres no començarien abans de l’estiu de 2018.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies