Obres per assegurar una mínima estabilitat al Xalet de la Trinitat Nova

Districte realitza uns treballs de reforç a murs i finestres per evitar actes vandàlics  

 

Després d’anys d’abandó el Xalet de la Trinitat Nova necessita una actuació d’urgència. És per això que Districte ha iniciat unes obres que reforçaran els murs i tancaran les finestres de l’edifici amb obra de fàbrica. L’objectiu és evitar els actes vandàlics i assegurar una mínima estabilitat al xalet. L’Arxiu Històric de les Roquetes Nou Barris i els veïns de la Trinitat Nova porten anys reivindicant una rehabilitació d’aquest casalot ja centenari.

El Xalet de la Trinitat Nova es va inaugurar el 12 d’octubre de 1915, en un terreny aleshores verge i aïllat de resta la ciutat que pertanyia a Manuel María  de Sivatte.  Aquest marquès va ser un dels principals promotors d’un projecte que preveia configurar una ciutat jardí a la falda de la muntanya, on ara hi trobem el barri de la Trinitat Nova. “Aquest xalet era el primer edifici del que havia de ser una urbanització construïda a la falda de la muntanya. – explica Josep Maria Babí, membre de l’Arxiu Històric de les Roquetes Nou Barris –   Però per problemes econòmics i per la nul·la comunicació que hi havia amb la resta de Barcelona, el projecte va fracassar.”

Com a resultat, el que havia de ser una ciutat jardí per a classes mitges i obreres, es va convertir en una casa solitària al costat dels dipòsits de la Casa de l’Aigua. Tot i això, la casa fou habitada fins després de la Guerra Civil, quan els seus propietaris van marxar. Al voltant del xalet eren habituals els aplecs, les ballades de sardanes o les celebracions de festes. També el veïnat va omplir de llegendes aquest casalot.  “A les nits, a través de les finestres, sortia, es veia llum que es veia des del pla de Sant Andreu i allà la veu popular va treure que en el xalet hi vivien bruixes.”, afegeix Babí.  És per això que avui dia, l’edifici es coneix també com la Casa de la Bruixa.

Amb el temps, l’edifici va caure en l’abandó, en un terreny que pertany actualment al consorci de Collserola i on, per tant, no es pot edificar. Actualment només es mantenen en peu les quatre parets i una part de la teulada. Els continus actes vandàlics han malmès encara més l’estructura. És per això que calia fer una actuació urgent. “Això pot ser un primer pas però ara  falta que l’administració faci palès davant els veïns i l’arxiu el seu compromís que es faci una rehabilitació d’aquest edifici històric.”, reclama Babí.   De fet, l’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris porta molts anys reivindicant la declaració de patrimoni d’aquest element tan emblemàtic per als veïns de la Trinitat Nova.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies