L’aigua que dona vida i records a Nou Barris

Una mostra de fonts, rieres, torrents i aqüeductes que són part de la història del districte

L’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris se suma enguany a les celebracions del 150è aniversari d’Aigües de Barcelona. És per això que han decidit dedicar l’any a l’aigua i la seva forta implicació dins la història del districte . Una de les activitats destacades és l’exposició ‘Aigua Viva’ que es pot visitar a l’Espai via Favència fins al proper 25 d’octubre.  La mostra recull la memòria històrica relacionada amb aquest recurs. Rieres, torrents, aqüeductes i fonts ens mostren com era i és avui dia Nou Barris.

El paisatge antic de Nou Barris es defineix en bona part gràcies a un element bàsic: l’aigua. “L’aigua ha estat un agent que ha modelat i configurat el nostre territori – explica Ricard Fernández, membre de l’Arxiu Històric de les Roquetes  Nou Barris –  En aquesta exposició il·lustrada podem apreciar molts paisatges del districte que avui dia ja no existeixen.”  L’aigua ha donat una forta identitat geogràfica al que avui dia coneixem com a districte de Nou Barris. “Molts dels elements relacionats amb l’aigua ja han desaparegut a causa de l’especulació i les construccions dels anys 50 i 60. Però hi ha moltes generacions de veïns i veïnes de Nou Barris que encara reconeixen molts d’aquests paisatges de la seva infantesa.”, comenta Fernández.  A més, l’aigua ha estat un dels agents responsables del usos determinats que s’ha donat al sòl del districte. “Al districte de Nou Barris hi ha moltes instal·lacions de l’aigua que han estat responsables d’abastir d’aigua a la ciutat de Barcelona. – afegeix Fernández – La història de l’aigua a Nou Barris és també una història important de l’aigua a Barcelona.”

Aigua que bateja carrers, places i indrets

L’aigua també la trobem molt present en el nomenclàtor de places, carrers, espais i, fins i tot, dona nom a un barri del districte. “Tenim l’exemple del barri de Canyelles que neix per la font de Canyelles, també el torrent de la Font de Canyelles, la riera de Sant Andreu o el carrer de la Mina de la Ciutat que prové de l’aqüeducte Alt de Montcada. S’ha creat una toponímia i una cultura al voltant d’aquest recurs.”, explica Fernández.  A més, molts indrets relacionats amb l’aigua han estat un espai de relació per als veïns, com és el cas de la plaça de Santa Eulàlia, punt de trobada gràcies a la seva font. També els aqüeductes de Torre Baró i Vallbona han estat i són escenaris de la vida social dels veïns.

L’arxiu sempre a la recerca de l’aigua

Les imatges que il·lustren la mostra procedeixen del fons fotogràfic de l’arxiu i d’algunes donacions. “Hi ha molts espais de la mostra que han estat fruit de la recerca dels nostres companys de l’arxiu, que a vegades els caps de setmana continuen buscant vestigis i han trobat restes d’antigues fonts, d’antigues mines, d’aqüeductes, de torrents, que passen desapercebuts però que hi són presents a l’actualitat”, destaca Fernández.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies