Les dones invisibles que han fet i fan el barri de les Roquetes

Un projecte posa en valor la feina i la lluita de les veïnes d’ara i abans

Una vintena d’entrevistes a veïnes de les Roquetes ha servit per posar llum a la feina invisible que les dones van fer al barri a l’hora de reivindicar i aconseguir millores de la qualitat de vida. Els testimonis s’han convertit en una exposició, un llibre, una cançó i un web. I és només la primera fase del projecte sorgit al centre Ton i Guida.

L’iniciativa ‘Invisibles: Com les dones van fer (i fan) Roquetes’ va engegar l’any passat amb la intenció de recuperar la memòria històrica de les dones que han construït el barri de les Roquetes i que les protagonistes prenguin consciència del valor de la seva tasca. “Quan parles amb elles no els donen res d’importància al que han fet. Ho tenen com una cosa totalment normal, quan és molt important, perquè han fet el barri. No només urbanísticament,  sinó també socialment, que és igual o fins i tot més important – assegura l’Isa Pons, dinamitzadora del centre Ton i Guida- A les fotografies apareixen sempre els homes amb el pic, construint el clavegueram, per exemple, però hem trobat algunes dones que també hi van treballar. A més, elles feien la feina invisible. Eren elles les que es quedaven a casa, per tant eren elles les que tenien les necessitats i les que empenyien a l’home a dir ‘eh, s’ha de fer alguna cosa aquí que sinó no tirem’. Quedaven perquè una és portés els nens a l’escola perquè les altres anaven a reivindicar les diferents lluites veïnals que hi havia.”

Amb totes les anècdotes i records han construït una exposició que es pot veure a l’Espai Via Favència que recorden les aportacions femenines a la lluita veïnal, a la cohesió social d’un barri d’acollida, i als sectors educatius i sanitaris. El gruix de la mostra se centra en el passat, però també es destaca les iniciatives actuals, les dones que treballen per millorar el seu futur i el del barri. “No estem parlant només de fa anys, fins i tot aquets projecte també recull dones d’ara. I també trobem noies joves del barri que s’estan organitzant, fent projectes molt interessants, per tirar endavant elles com a noies. I hem descobert projectes que estan súper bé, com Beauti Calí que són unes noies gitanes que s’organitzen per tirar endavant.“, afegeix Pons.

Un web, una exposició, un llibre i una cançó

Darrera la iniciativa Invisibles es troben diversos grups del Ton i Guida: la comissió de Dones del Ton i Guida, la revista Talaiot, i el grup FotoRoquetes.  Paral·lelament a l’exposició, els organitzadors han publicat un web que recull els testimonis i fragments de les entrevistes en vídeo. I el proper 24 de novembre presentaran un llibre basat en el projecte i una cançó composada per un grup del barri en honor a les dones invisibles de les Roquetes.

Segons han anat fent feina, però, han descobert que encara hi ha moltes històries de dones invisibles per descobrir i és per això que ara s’inicia una segona fase d’entrevistes. “Tenim una llarga llista, farem selecció, i deixarem algunes per a una tercera fase – explica l’Isa Pons des del Ton i Guida- Entrevistarem una vintena de dones i amb tot plegat farem un documental, que ens agradaria que estigués llest pel 2019.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies