El servei A-porta radiografia la situació laboral i les vulnerabilitats de Can Peguera

Els “picaportes” informen també el veïnat sobr el Pla de futur que rehabilitarà el barri i els habitatges

Can Peguera és el segon barri de Barcelona en rebre el servei A-porta. Un projecte de la CONFAVC que ofereix “picaportes” per informar els veïns, en aquest cas sobre el Pla de futur del barri. A més, els treballadors fan una radiografia dels diversos perfils laborals que hi ha a Can Peguera, un dels barris amb més atur de la ciutat, i detecten possibles casos de persones en situació de vulnerabilitat com ara la gent gran o els discapacitats. Aquesta diagnosi servirà en un futur per definir la remodelació integral de tot el barri.

Can Peguera és un barri que, segons els veïns, s’ha de rehabilitar íntegrament. És per això que un grup motor, liderat pels veïns, treballa amb les administracions per definir un Pla de futur que afectarà habitatges, equipaments i espai públic, entre altres. Per comptar amb la màxima implicació dels veïns, el barri té ara una nova eina: els “picaportes” del servei A-porta.  “La nostra feina consisteix en anar de porta en porta, picar i informar la gent sobre el Pla de futur, explicar que volen remodelar el barri, les cases, i radiografiar les necessitats de la gent”, explica el Rudolf Gabriel Molnàr, un dels 8 “picaportes” que hi ha contractats. “L’A-porta és un projecte que crea missions concretes per a necessitats concretes. – comenta la Cristina Barriach, coordinadora de l’A-porta de Can Peguera.-  Aquest és el segon projecte que comença a Barcelona. El primer va ser a Ciutat Meridiana, on es treballa una cosa molt diferent, que és la pobresa energètica. I aquí treballem les necessitats d’aquest barri. El tema del Pla de futur i veure com està la situació laboral.”  “Enteníem que s’havia de fer una feina que difongués el missatge més ràpidament i de forma més propera. Parlant amb la CONFAVC vam pensar en l’experiència dels “picaportes” de Ciutat Meridiana, per informar que s’està fent això- afegeix Pep Ortiz, de l’AV de Can Peguera –  Paral·lelament també hi ha un estudi de temes arquitectònics que s’està fent, per veure perquè els habitatges del barri tenen humitats i no estan ben aïllats, hi ha un equip de tres arquitectes que ho estan estudiant.”

Una radiografia dels perfils laborals

Fa tres anys, un estudi fet al barri assenyalava Can Peguera com un barri amb un alt nivell de gent aturada. Els veïns creuen que la situació no ha millorat, més aviat al contrari. És per això que volen aprofitar els “picaportes” per fer una radiografia més acurada sobre l’atur al barri. “Quan es va començar el pla comunitari es va fer un diagnòstic, però era general. La idea és veure quines són les situacions laborals  de la gent que viu aquí posant cares, tot i que el projecte és confidencial. Personalitzar una mica, i així poder fer propostes més acurades a les necessitats reals que hi ha. L’entrevista laboral és molt llarga perquè preguntem per formació, si ha treballat o no, l’experiència laboral segons cada cas”, explica la coordinadora del projecte.  “Volem posar cara i ulls a les xifres que teníem fa tres anys. – afegeix Ortiz-  Perquè el tema de Pla de futur està molt lligat a la creació d’un munt de llocs de feina i volem que la gent del barri es pugui aprofitar. L’única manera real de sortir de la seva situació de crisi és que ells mateixos, per les seves forces, puguin sortir.”

Detectar els veïns més vulnerables

Els “picaportes” també estan detectant molta gent gran que viu sola al barri i que es troba en una situació de vulnerabilitat. “Ens hem trobat amb un percentatge molt alt de gent gran que viu sola. També hi ha gent amb discapacitat que necessitarien ajuda i que gairebé no surten de casa”, comenta Molnàr.  Detectar aquesta gent ajudarà també a crear nous projectes que es volen engegar al barri. “S’intentarà fer una xarxa de gent gran i joventut – comenta Ortiz – Hi ha el casal de gent gran que volem gestionar nosaltres per fer aquest enllaç entre la gent jove i la gent gran, perquè tenen moltes coses que poden compartir”.

El projecte A-porta de Can Peguera vol arribar als 2.000 veïns que viuen en els més de 600 habitatges del barri. És per això que es treballa en equips de matí i tarda, i fins i tot caps de setmana. Està previst que a la primavera s’obtingui la radiografia completa de tot el barri per continuar treballant en el Pla de futur.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies