Districte estudia el reforç estructural de Can Valent

Els tècnics revisen l’estat de la masia de cara a evitar que es degradi més

Els arquitectes i els tècnics de Districte de Nou Barris han iniciat els estudis per conèixer la situació de la masia de Can Valent, deshabitada des dels anys 80 i des d’aleshores en procés de degradació. La idea és comprovar quines mesures són necessàries per reforçar l’estructura i fixar-la. Per això l’informe inclourà aspectes com ara l’estat de les parets o la distribució de les estances, i vindrà acompanyat d’una investigació històrica sobre el mas. Aquest estudi arriba després de molts anys de reivindicació veïnal. Les entitats de Porta han reclamat sempre la masia com a equipament per al barri o d’ús educatiu, però la seva proximitat al cementiri de Sant Andreu sempre ha estat un escull. En els darrers mesos, els usuaris dels horts urbans de Can Valent, situats a tocar de la masia, han alertat d’alguns despreniments de pedres de la façana o la teulada del casalot, i han urgit a actuar-hi per evitar mals majors.

La masia de Can Valent, també coneguda com Can Pere Valent, es va construir al voltant dels segles XVI i XVII. És una masia d’estructura clàssica, tot i que podem apreciar que la nau o el cos de l’esquerra és més ample que el de la dreta. Segons alguns estudis, els constructors van aprofitar una torre de defensa medieval que hi havia a l’indret, que devia ser dels segles XI o XII. A partir d’aquesta torre es va començar a bastir la masia, que molt probablement ha arribat als nostres dies amb alguna remodelació.

El darrer propietari de la masia va ser el jardiner Sebastià Padrós, que a mitjan anys 60 conreava plantes ornamentals i es dedicava a l’horta. En morir, la seva vídua va vendre la casa a la constructora Sala Amat. Aquesta empresa va intentar enderrocar la masia, però l’Ajuntament els ho va prohibir i va fer que en reconstruïssin els murs malmesos. L’empresa va complir l’ordre, però no va respectar la tipologia de l’edifici i hi va emprar maó modern. Entre els anys 1970 i 1980 la constructora va utilitzar la masia com a magatzem, fins que l’Ajuntament no la va expropiar, l’any 1985. Des d’aleshores roman en estat d’abandó i ha sofert diversos atacs vandàlics.

L’any 1997 l’Ajuntament va projectar enderrocar el casalot i construir-hi un tanatori que donés servei al cementiri de Sant Andreu, situat just al darrere. El veïnat es va oposar al pla i a un altre projecte municipal que obria una altra porta al cementiri i suposava traslladar 140 nínxols. La intensa campanya del veïnat de Porta i Sant Andreu va aturar els projectes. I des d’aleshores, queda allà pendent de definir-ne l’ús. Les darreres propostes veïnals passaven per convertir-la en una mena d’escola de jardineria o horticultura, aprofitant els horts adjacents del pla Buits.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies