Districte estudia el reforç estructural de Can Valent
Els tècnics revisen l’estat de la masia de cara a evitar que es degradi més
Els arquitectes i els tècnics de Districte de Nou Barris han iniciat els estudis per conèixer la situació de la masia de Can Valent, deshabitada des dels anys 80 i des d’aleshores en procés de degradació. La idea és comprovar quines mesures són necessàries per reforçar l’estructura i fixar-la. Per això l’informe inclourà aspectes com ara l’estat de les parets o la distribució de les estances, i vindrà acompanyat d’una investigació històrica sobre el mas. Aquest estudi arriba després de molts anys de reivindicació veïnal. Les entitats de Porta han reclamat sempre la masia com a equipament per al barri o d’ús educatiu, però la seva proximitat al cementiri de Sant Andreu sempre ha estat un escull. En els darrers mesos, els usuaris dels horts urbans de Can Valent, situats a tocar de la masia, han alertat d’alguns despreniments de pedres de la façana o la teulada del casalot, i han urgit a actuar-hi per evitar mals majors.
La masia de Can Valent, també coneguda com Can Pere Valent, es va construir al voltant dels segles XVI i XVII. És una masia d’estructura clàssica, tot i que podem apreciar que la nau o el cos de l’esquerra és més ample que el de la dreta. Segons alguns estudis, els constructors van aprofitar una torre de defensa medieval que hi havia a l’indret, que devia ser dels segles XI o XII. A partir d’aquesta torre es va començar a bastir la masia, que molt probablement ha arribat als nostres dies amb alguna remodelació.
El darrer propietari de la masia va ser el jardiner Sebastià Padrós, que a mitjan anys 60 conreava plantes ornamentals i es dedicava a l’horta. En morir, la seva vídua va vendre la casa a la constructora Sala Amat. Aquesta empresa va intentar enderrocar la masia, però l’Ajuntament els ho va prohibir i va fer que en reconstruïssin els murs malmesos. L’empresa va complir l’ordre, però no va respectar la tipologia de l’edifici i hi va emprar maó modern. Entre els anys 1970 i 1980 la constructora va utilitzar la masia com a magatzem, fins que l’Ajuntament no la va expropiar, l’any 1985. Des d’aleshores roman en estat d’abandó i ha sofert diversos atacs vandàlics.
L’any 1997 l’Ajuntament va projectar enderrocar el casalot i construir-hi un tanatori que donés servei al cementiri de Sant Andreu, situat just al darrere. El veïnat es va oposar al pla i a un altre projecte municipal que obria una altra porta al cementiri i suposava traslladar 140 nínxols. La intensa campanya del veïnat de Porta i Sant Andreu va aturar els projectes. I des d’aleshores, queda allà pendent de definir-ne l’ús. Les darreres propostes veïnals passaven per convertir-la en una mena d’escola de jardineria o horticultura, aprofitant els horts adjacents del pla Buits.