El centre cívic Torre Llobeta, 35 anys arrelat al barri

L’equipament especialitzat en el món de la paraula és també un exemple d’apoderament femení

El 18 de desembre de 1983 es va inaugurar el centre cívic de la Torre Llobeta, un equipament molt arrelat i estimat al barri. Des dels inicis es va especialitzar en el món de les lletres i la cultura, sent un dels pocs centres cívics amb cicles de narració oral. La dona té, a més, un paper protagonista en aquest centre. Des del 1993 acull el grup Dones en Forma, una entitat que va ser pionera en l’apoderament femení. Juntament amb el grup de voluntaris i la resta d’usuaris, celebraran l’aniversari i reflexionaran el futur de l’equipament.

La Torre Llobeta conserva molt del seu passat rústic i de casa senyorial del segle XV. Un ambient que ha casat molt bé amb les activitats culturals i literàries que s’hi ha dut a terme des que fa 35 anys s’inaugurés la rehabilitació del casalot, després d’anys d’abandó i degradació. La força veïnal la va reivindicar i lluitar com a casa de cultura i així es va estrenar i continua. “Ens vam especialitzar en les lletres.- afirma Celia Juárez, directora del Centre Cívic Torre Llobeta- El món de la paraula: la poesia, la filosofia, el món del teatre, la narració oral, som dels pocs centres cívics que tenim un projecte al voltant de la narració oral per recuperar totes les històries, llegendes i tradicions.”

Aquesta especialització va ser reforçada pel fet d’acollir durant molts anys la biblioteca del barri i es tradueix en molts tallers, exposicions i espectacles. Cada trimestre passen per les sales del Centre Cívic Torre Llobeta més de 1.500 usuaris per participar en alguna de les més de 40 activitats de cada trimestre. D’aquestes, part són tallers organitzats i impartits pels voluntaris de Torre Llobeta.

Però si hi ha un grup emblemàtic a la Torre Llobeta és el de les Dones en Forma. Enguany celebren 25 anys d’activitat. Van sorgir com a vídues o dones que necessitaven sentir-se vives i realitzar-se. “En aquella època que es reunissin unes dones per poder apoderar-se, quan encara no existia aquesta paraula, o no es fes servir – explica Rocío Martínez, dinamitzadora del Centre Cívic Torre Llobeta- En realitat s’estaven reunint per cultivar-se, per sentir-se més segures de si mateixes, per fer una feina social i cultural, i s’han convertit en un grup molt important al centre.”

Sens dubte elles protagonitzaran molts actes de celebració aquest any. A més, el centre cívic prepara una exposició gràfica que farà una retrospectiva dels 35 anys de vida de l’equipament, i una jornada que debatrà els reptes futurs de l’equipament, al desembre, coincidint amb les dates de l’aniversari.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies