L’Ateneu Popular 9 Barris clou l’aniversari amb el catàleg i l’exposició dels 40 anys

La presentació de la memòria del projecte s’emmarca en les quartes jornades Cítric

Ha arribat el moment de tancar les celebracions dels 40 anys de l’ocupació veïnal que va donar lloc al projecte autogestionat de l’Ateneu Popular de 9 Barris. Durant els darrers 12 mesos, el comitè de memòria, amb l’historiador Enrique Tudela al capdavant,  ha recopilat la memòria oral de veïns i veïnes i també la memòria gràfica per aconseguir una visió històrica de l’evolució de l’Ateneu. Fruit d’aquest treball ha sorgit un web, un arxiu i també el catàleg i l’exposició que es presenten avui, a partir de les 19h, amb entrada gratuïta.  Posteriorment s’obrirà el debat amb els assistents per reflexionar sobre com continuar amb el projecte de memòria.

La presentació es fa aprofitant la quarta edició del Cicle de Cultura Crítica i Popular Cítric. Aquest cop el Cítric està dedicat a la memòria, però no com a contraposició a l’oblit, sinó al desafiament, ja que “la Història no és el passat, sinó que és viva mentre mantinguem un interès que sorgeix del present”, asseguren els organitzadors. La idea és mirar enrere de forma crítica amb la intenció d’entendre el present, sabent que el passat és una construcció narrativa en constant revisió, un camp de batalla per entendre d’on venim, qui som i a on volem anar.  La guerra civil, la transició i els cants populars seran els escenaris que visitarem amb el Cítric d’enguany. La programació per avui inclou l’obra de teatre Màtria, de Carla Rovira. Un espectacle que enceta diverses línies de reflexió: mort, família, silenci… i que es basa en l’afusellament d’un tiet avi el 1939 pel règim franquista, el cos del qual encara roman desaparegut, i de la descoberta d’unes cartes personals dels seus darrers anys de vida. A través d’aquestes cartes i dels materials de les dones de la família, es construeix un espai escènic per reivindicar la Història, reapropiar-nos d’ella i generar un espai de debat col·lectiu per narrar el silenci.

Abans de l’obra, hi ha prevista una activitat gratuïta en què s’ampliarà el context de l’obra i es complementarà a través de reflexions i debats, amb la intenció d’anar més enllà i posar sentit i relat al conjunt del cicle.

 

Presentació llibre sobre els 40 anys d’Ateneu + inauguració exposició 40 anys de l’Ateneu
Avui a les 19h

Entrada gratuïta

I ‘Màtria’ de Carla Rovira

Avui a les 22h // demà a les 18h

Entrada:10€

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies