El llegat de Can Xiringoi

  • Els darrers masovers cedeixen a l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris tres segles de documentació

L’Espai Via Favència exposa part dels tres segles d’història que la família Armengol ha donat a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris en forma de documentació de l’heretat de Can Xiringoi. A través d’aquests papers es pot estudiar la història de la masia, ja desapareguda per donar lloc a les Cotxeres de tramvies (i posteriorment de busos) de Borbó. Però també d’altres terrenys i cases de Sant Andreu del Palomar.

Van ser 13 les generacions de la família Armengol que van viure a la masia de Can Xiringoi entre 1679 i 1971, van cultivar les terres i van gestionar l’aigua de la font, que va arribar a abastir el centre de Barcelona. Pepita Armengol, la darrera supervivent dels habitants del casalot, ha rebut l’homenatge en forma d’exposició de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, com a agraïment per la donació. A l’exposició es pot veure fotografies antigues de la masia, la família i alguns capítols interessants, com el camp de futbol que els Armengol van obrir i llogar a alguns equips als anys 40.

Però la part més important de la donació la conformen els documents, com escriptures, compra-vendes i testaments, que han permès i permetran conèixer nous detalls sobre la història de la zona del sud de Nou Barris i el nord de Sant Andreu. Els Armengol van tenir cases i terrenys per diverses zones. Entre els documents més importants, hi ha l’expropiació municipal de la masia de Can Xiringoi per construir-hi les Cotxeres de Borbó.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies