Els 40 anys de l’Ateneu Popular 9 Barris condensats en una exposició i un catàleg

Objectes, cartells i testimonis recorden la implicació social, cultural i veïnal de l’equipament

L’Ateneu Popular de 9 Barris culmina els actes del 40è aniversari amb una exposició i un catàleg que repassen l’evolució des del moment de l’ocupació veïnal de la planta asfàltica que avui dia és l’equipament fins a l’actualitat. A través de testimonis orals i gràfics, s’han destacat els principals esdeveniments i punts d’inflexió d’aquest projecte autogestionat de circ, cultura i crítica.

Durant tot el 2017 una comissió de memòria ha dut a terme una recerca profunda als arxius gràfics de cartelleria de l’Ateneu Popular  de 9 Barris. També han organitzat vuit tallers de memòria oral en què s’han recollit testimonis directes de veïns i veïnes que van participar en l’ocupació, la creació de l’escola de circ, les mobilitzacions veïnals, o qualsevol dels mil projectes culturals que s’han realitzat a l’antiga planta asfàltica. Un treball intens i dur de condensació que ha donat tres fruits: un bloc, un catàleg i una exposició. “Vam començar creant una cronologia, que es pot consultar al bloc. –explica Enrique Tudela, de l’Ateneu popular de 9 Barris. – A partir d’aquí vam fer el catàleg, una mena de publicació que resumeix la història en capítols d’uns cinc anys. I finalment l’exposició, que desenvolupa la cronologia a partir de diversos eixos: infraestructura, comunitat, moviments socials, territori, creació i formació de circ, programació cultural, i autogestió.”

Però la feina de tot d’un any no acaba aquí. Tudela, l’encarregat de coordinar tota la recerca de memòria, assegura que encara hi ha molt per desentrellar de l’arxiu. “Sobretot dels anys 80 i sobre com l’Ateneu i els moviments socials i veïnals  de l’època estan relacionats”, afirma. La feina, doncs continuarà, amb la intenció que el bloc es converteixi en una mena d’arxiu històric digital en què es pugui consultar material gràfic, de cartelleria i audiovisual.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies