Quan la premsa parla de Nou Barris

Una exposició de l’Arxiu Històric de Roquetes -Nou Barris recull articles sobre el districte entre 1930 i l’actualitat

L’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris ens mostra fins al 19 d’abril a l’Espai via Favència com la premsa ha recollit la història de Nou Barris. El primer gran canvi és dels petits breus d’abans de la guerra cap als articles propagandístics sobre els nous polígons d’habitatges de mitjans de segle XX. I a partir dels anys 70 l’evolució cap a les cròniques i reportatges de les grans lluites veïnals. I a finals del segle XX la premsa recull els grans canvis del districte, que milloren la imatge de Nou Barris. Sempre conservant, però, l’acció reivindicativa veïnal.

L’aparició dels territoris de l’actual Nou Barris a la premsa segueix el ritme del creixement de la població. A principis de segle XX, quan és encara una zona eminentment rural que pertany a Sant Andreu de Palomar, l’aparició és pràcticament anecdòtica, en forma de petits breus. Hi destaca curiositats rescatades de l’oblit com la fotografia de les accions militars al castell de Torre Baró durant la guerra. Però un cop el territori comença a rebre veïns i veïnes a través de les migracions dels anys 60 i les construccions públiques de polígons a llocs com Verdun o la Trinitat Nova, els diaris comencen a recollir aquestes notícies a gran tamany. “Als anys 50 i 60 les notícies són positives perquè són fruit de l’acció de govern franquista, tot i que són zones degradades que poc tenen a veure amb la imatge que es vol donar.”, explica Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris.

Però a poc a poc van apareixent els grans cronistes, que recullen la veritable situació de les barriades, les reivindicacions del veïnat i sobretot les seves lluites i mobilitzacions. Els textos de Huertas Clavería o les fotografies de Kim Manresa immortalitzaran grans capítols de la història del districte. Finalment, a partir dels 80 i 90 la imatge de Nou Barris va millorant gràcies a les millores que s’assoleix al territori per la continuada lluita veïnal que continua fins a l’actualitat. La retrospectiva es pot veure fins al 19 d’abril.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies